Svet
5 ogledov

Protestirali za izpustitev Liuja

1/8
Žurnal24 main
V Pekingu protesti za izpustitev oporečnika in letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir Liuja Xiaboja. Tudi poziv Vaclava Havla in Desmonda Tutuja.
Več fotografij protesta si lahko pogledate tukaj.

Več sto protestnikov je teden dni pred napovedano slovesno podelitvijo Nobelove nagrade za mir zahtevalo izpustitev kitajskega oporečnika in letošnjega nagrajenca Liuja Xiaoboja. V rokah so držali transparente z napisi "Osvobodite Liu Xiaboja" in peli za njegovo izpustitev ob spremstvu kitar. Do petka naj bi se podobni shodi odvijali po vsem svetu.

K njegovi "brezpogojni izpustitvi" sta pozvala tudi nekdanji češki predsednik Vaclav Havel in južnoafriški nadškof Desmond Tutu. "Kitajska ima sedaj edinstveno priložnost, da zaorje novo pot," sta zapisala in dodala, da se mora osvoboditev Liuja in njegove soproge Liu Xie, ki je v hišnem priporu, zgoditi pred petkovo podelitvijo nagrade.

54-letni Liu Xiaobo je bil decembra lani obsojen na 11 let zapora zaradi sodelovanja pri manifestu, ki je zahteval politične spremembe na Kitajskem. Za Nobelovega nagrajenca za mir so ga razglasili 8. oktobra letos, kar je močno razburilo kitajske oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.