Svet
2337 ogledov

Prva skupna izjava Cie in MI6 v zgodovini: "Svet je v veliki nevarnosti"

William Burns, CIA Profimedia
Govorila sta predvsem o Rusiji in Kitajski.

Svetovni red je ogrožen, kot ni bil vse od hladne vojne, so opozorili šefi protiobveščevalnih služb Združenega kraljestva in ZDA. Vodji MI6 in Cie sta tudi dejala, da obe državi stojita skupaj, da bi se uprli "ruski agresiji in Putinovi vojni v Ukrajini".

Richard Moore in William Burns sta v prvi skupni izjavi v zgodovini v Financial Timesu zapisala, da sta napovedala vojno v Ukrajini in da jima je mednarodno skupnost uspelo pozvati, deloma z razveljavitvijo tajnosti, naj pomaga Kijevu, piše BBC.

Povedala sta tudi, da si prizadevajo za "prekinitev ruske nepremišljene sabotažne kampanje" po vsej Evropi, za ublažitev konflikta med Izraelom in Hamasom ter za boj proti terorizmu, da bi preprečili ponovni vzpon Islamske države.

"Tega nismo videli vse od hladne vojne"

Richard Moore, MI6 | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ni dvoma, da je svetovni red – uravnotežen sistem, ki je pripeljal do relativnega miru in stabilnosti ter omogočil dvig življenjskega standarda in blaginje – ogrožen na način, kot ga nismo videli že od hladne vojne. Uspešen boj proti temu tveganju je osnova odnosov med Združenim kraljestvom in ZDA."

Voditelja sta se v soboto prvič skupaj pojavila v javnosti na festivalu FT Weekend v londonski Kenwood House. Podrobnosti o govorcih so bile skrite do nekaj minut, preden so stopili na oder. Skupaj sta delovala sproščeno in poudarila tesno sodelovanje svojih služb.

Burns je občinstvu povedal, da je bil nedavni ukrajinski zaseg ruskega ozemlja v regiji Kursk pomembna taktična zmaga, vendar da ne vidi dokazov o oslabitvi moči ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Burns in Moore se strinjata, da bi morali brezkompromisno podpirati Ukrajino. "Nihče od nas ne bi smel tveganja stopnjevanja jemati zlahka," je dejal Burns.

"Putin je nasilnež. Še naprej bo rožljal z orožjem"

Opisal je trenutek konec leta 2022, ko je po njegovih besedah ​​obstajalo resnično tveganje, da bi Rusija potencialno uporabila taktično jedrsko orožje kot odgovor na neuspehe na bojišču. Burns je ruskim uradnikom posredoval sporočila, v katerih je opozoril na posledice takšne odločitve. "Nikoli pa nisem pomislil - in to je stališče moje agencije -, da bi se morali tega prestrašiti. Putin je nasilnež. Še naprej bo občasno rožljal z orožjem," je nadaljeval direktor Cie.

Na vprašanje o očitno povečani pripravljenosti ruskih obveščevalnih služb za izvajanje tajnih operacij, kot so sabotaže v Evropi, je Richard Moore dejal, da uporaba kriminalcev za izvajanje napadov kaže na stopnjo ruskega obupa: "Ruske obveščevalne službe so malce podivjale."

Poudarila sta, da je ohranjanje podpore Ukrajini pomembnejše kot kdaj koli prej, in dodala, da Putinu ne bo uspelo. Konflikt je pokazal, kako lahko tehnologija spremeni potek vojne, in izpostavil potrebo po prilagajanju, eksperimentiranju in inovacijah.

Kitajska - glavni izziv stoletja

Obe obveščevalni službi vidita vzpon Kitajske kot glavni obveščevalni in geopolitični izziv stoletja. Reorganizirali so svoje dejavnosti, "da bi se osredotočili na to prednostno nalogo". Povedali so tudi, da si močno prizadevajo za zajezitev in umiritev napetosti na Bližnjem vzhodu ter da so delali brez prestanka, da bi zagotovili premirje in dogovor o talcih.

Burnsova vloga je bila ključna pri prizadevanjih za prekinitev ognja in nakazal je, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do podrobnejših predlogov. "To je stvar politične volje," je dejal Burns in dodal, da globoko upa, da bosta voditelja obeh strank lahko dosegla dogovor.

dezurni@styria-media.si

izpustitev zapornikov prenatrpani zapori v Veliki Britaniji Prenatrpanost Svet Iz zaporov bodo spustil več kot 1.700 zapornikov
Komentarjev 8
  • Kmodri_ 22:43 10.september 2024.

    Putler je navadni bully z ulic St. Petersburga!

  • andrej084 22:21 10.september 2024.

    Sedaj je čas, da James Bond 007 reši zda in vb pred rusi in kitajci. Se kdo še spomni bebastega Blaira, kako je hujskal, da ima Irak jedrsko orožje. Potem, ko so razdejali celo državo in pobili mnogo nedolžnih, tega ...prikaži več orožja za masovno ubijanje niso našli. Sedaj se jim tresejo hlače, ker so jih rumeni prehiteli. Upam, da ne naredijo kakšne pozda3ije.

  • Avatar Syn
    Syn 21:46 10.september 2024.

    Če bi se zahod in njihovi ritolizniki brigali za sebe, takega stanja ne bi bilo. Še dobro, da sta Rusija in Kitajska globalni velesili, bistveno močnejši kot ZDA in ostali zahodnjaški ritolizniki. In vsak od teh papkov bo raje 2x ...prikaži več premislil, če bi zobal češnje z njima. Da ne omenjam še ostalih držav BRICS bloka, kateri se kot mah širi na celoten globalni jug in vzhod.