Svet
1018 ogledov

"Prvič od konca hladne vojne se moramo resnično bati za svoje preživetje"

Mario Draghi Profimedia
Za okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva je ključen dvig produktivnosti, je danes ob predstavitvi poročila o prihodnosti konkurenčnosti EU poudaril nekdanji italijanski premier Mario Draghi.

"Prvič od konca hladne vojne se moramo resnično bati za svoje preživetje in potreba po enotnem odgovoru ni bila še nikoli tako nujna," je povedal Mario Draghi, ki mu je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pred enim letom poverila pripravo poročila o konkurenčnosti EU.

Zato je pozval k obsežnim naložbam, po njegovem mnenju evropsko gospodarstvo potrebuje dodatne naložbe v višini od 750 do 800 milijard evrov. Zavzel se je tudi za skupno zadolževanje, pri čemer je spomnil na sklad za okrevanje po pandemiji covida-19, sredstva za katerega Evropska komisija pridobiva z zadolževanjem na finančnih trgih v imenu unije.

Poleg tega bo treba po besedah nekdanjega predsednika Evropske centralne banke bolje mobilizirati zasebni kapital, pri čemer je pozval k dokončanju unije kapitalskih trgov.

Produktivnost je ključna

Z naložbami v inovacije se bo dvignila produktivnost, ki je ključna za konkurenčnost evropskega gospodarstva, je povedal Draghi.

V približno 400 strani dolgem poročilu govori še o tem, kako zagotoviti, da razogljičenje ne bo škodovalo gospodarski rasti in konkurenčnosti. Posvetil pa se je tudi zagotavljanju varnosti in neodvisnosti od tretjih držav.

"Veliko več bi lahko storili, če bi delovali kot skupnost," je še pozval nekdanji italijanski premier in poudaril, da mora EU delovati bolj osredotočeno.

170 predlogov, ki jih je treba uresničiti

Poročilo po njegovih besedah vključuje približno 170 konkretnih predlogov, ki jih je treba zdaj uresničiti.

Predsednica von der Leyen je zagotovila, da bo to njena prihodnja komisija tudi storila. Prednostne naloge, ki jih je v poročilu opredelil Draghi, je že vključila v julija predstavljene politične smernice za prihodnje petletno obdobje. Poročilo pa bo tudi podlaga za pripravo pisem, v katerih bo opredelila naloge bodočih evropskih komisarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 14:08 09.september 2024.

    Če si tako aroganten, da boš kao rešil svet CO2, za kar je BTW, že prepozno si zaslužiš propad kot stari Rimljani!