Svet
12518 ogledov

Razmere se zaostrujejo, česa takega nismo videli od konca hladne vojne

1/4
Profimedia
Kljub trditvam Moskve doslej nismo opazili nobenih znakov umika in deeskalacije. Nasprotno, Rusija še naprej krepi svoje sile," je dejal generalni sekretar Nata.

Razmere so iz uro v uro bolj napete, čeprav Rusija obtožbe o napadu na Ukrajino še vedno zanika. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zagnal vojaške vaje strateških sil, ki so običajno poleti in v okviru katerih so izstrelili tudi balistične in vodene rakete. Putin in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko vaje spremljata iz Kremlja.

Ob zaostrovanju razmer zaradi ukrajinske krize je nemška vlada vse državljane pozvala, naj nujno čim prej zapustijo Ukrajino. Pozivu sta se pridružili Francija in Avstrija. Zveza Nato medtem iz Kijeva umika svoje predstavnike. Nemška letalska družba Lufthansa pa bo ukinila povezave s Kijevom in Odeso.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Po napovedih ruskega ministrstva za obrambo v vajah sodelujejo vse veje ruskih oboroženih sil, od letalskih do mornarice s podmornico z jedrskim orožjem. Cilj vaj, ki so jih načrtovali že dlje, je bilo testiranje zanesljivosti strateškega jedrskega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Takšno testiranje je seveda skoraj nemogoče brez vodje države. Saj poznate znameniti črni kovček z rdečim gumbom," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vojaške vaje in grozeča retorika

Zveza Nato še vedno ni prejela verodostojnih podatkov o umiku ruskih sil z območja ob meji z Ukrajino. Ravno nasprotno, Rusija naj bi še naprej krepila svoje vojaške sile, je danes na varnostni konferenci v Münchnu dejal generalni sekretar Jens Stoltenberg in pozval Rusijo k nadaljnjim pogovorom. "Kljub trditvam Moskve doslej nismo opazili nobenih znakov umika in deeskalacije. Nasprotno, Rusija še naprej krepi svoje sile," je dejal Stoltenberg. Posvaril je, da takšnega kopičenja sil, ki so pripravljene na spopad, niso videli od konca hladne vojne. "Nevarnost sedaj predstavlja kombinacija krepitve vojaških sil z zelo grozečo retoriko, ko postavljajo zahteve, za katere vedo, da jih ne moremo izpolniti, ter govorijo, da če jih ne izpolnimo, da bodo sledile vojaške posledice," je dodal.

 Ameriški predsednik Joe Biden je sicer sinoči  dejal, da se je ruski predsednik Vladimir Putin že odločil za napad na Ukrajino. Ameriška podpredsednica Kamala Harris je danes na varnostni konferenci v Münchnu zagrozila Rusiji z obsežnimi sankcijami v primeru napada na Ukrajino. Poudarila je tudi okrepitev ameriških enot na vzhodnem krilu zveze Nato, ki pa tam niso nameščene za spopade v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proruski separatisti na vzhodu so včeraj sporočili, da nameravajo evakuirati prebivalce obeh odcepljenih regij v Rusijo. Pojavili so se posnetki domnevnih avtobusov za evakuacijo. Putin je ukazal organizacijo begunskih taborišč v Rusiji ob meji z Ukrajino in plačilo 10.000 rubljev vsakemu evakuirancu.

Komentarjev 7
  • Lumpi 17:04 20.februar 2022.

    Saj je res. Angleži in Američani niso kaj prida, Rusi pa tudi ne. Vsi so ropali in si prilaščali zemljo in podjarmljali ljudstva. Kako so Rusi prišli do Kamčatke? Ves ta prostor ni bil prazen. Ne enih ne drugih ne ...prikaži več bi rad gledal na naših ulicah. Če že mislite, da je treba pljuvati, pljuvajte na obe strani.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 17:33 19.februar 2022.

    ZDA izgubljajo živce, ker Putin ne napade ......Tudi EU zganjajo paniko, le kaj bo, če Rusi ne bodo napadli......Rusi odkrito grozijo z mirom.......Konec sveta, Butalci..

  • Avatar Mark035
    Mark035 17:09 19.februar 2022.

    Rusi ne smejo imeti svoje vojske niti na svoji meji, medtem ko imajo Američani svoje vojake po celem svetu.. Američani so kolonizirali vse države po II. svetovni vojni in tam kjer je ameriška vojska, tam ni svobode. Snowden je objavil ...prikaži več podatke, da prisluškujejo po celem svetu in kradejo informacije, ampak če Rusi samo prdnejo.. to pa zahteva sankcije.