Svet
348 ogledov

Ruska podmornica žene strah v ameriške kosti

Podmornica tipa akula Wikimedia
Blamaža za ameriško vojaško supersilo, ki vlaga milijarde v varnost ozemelj v svojem interesnem območju. Na dan je prišlo, da je dobesedno pred ameriškim nosom v Mehiškem zalivu mesec dni patruljirala ruska jedrska podmornica, polna izstrelkov dolgega dosega.

Američani se radi hvalijo s svojo mornarico, ki da je sposobna povsem gospodariti na in pod morjem. A očitno so na začetku letošnjega leta spali mirne sanje, ne da bi se zavedali, kako blizu so si upali Rusi z eno od devetih podmornic razreda akula, ki je posebej izdelana za globoke penetracije v tuje ozemeljske vode.

Neimenovani vir iz ameriške vojske je za konservativno novičarsko stran The Washington Free Beacon izdal, da so ZDA za prisotnost Rusov zvedele šele potem, ko je bila pomornica že daleč stran od ameriške obale, kjer naj bi se gibala okoli štiri tedne. Kdaj natančno, ni znano, verjetno pa na začetku letošnjega leta, piše Daily Mail.

"Da so poslali jedrsko podmornico v Mehiški zaliv, je le nov dokaz demonstracije moči ruskega predsednika Vladimirja Putina," meni neki strateški analitik.

Potem ko so ZDA po razpadu SZ skoraj dve desetletji uživale status edine preostale vojaške supersile, Rusi na različne načine sporočajo, da se ponovno vračajo na širna prostranstva v morju in zraku. Tako so ZDA leta 2009 v morju pred svojo vzhodno obalo že opazile dve jedrski podmornici, istega leta pa so Rusi brez napovedi poslali svoje strateške bombnike na urjenje nad Arktiko, kar je pošteno vznemirilo Washington. Julija istega leta je eden od bombnikov celo vstopil v ameriški zračni prostor Kalifornije, da so ga morali nato iz njega preganjati ameriški lovci.

Komentarjev 6
  • privat 11:31 16.avgust 2013.

    srbščina je iz čirilice...latinicaki ji praviš srbščina izvira iz sanjaka(bošnjaki) in ni srbščina!

  • privat 11:29 16.avgust 2013.

    direk kost v grlo ameriški obrambi...

  • ghz891 18:56 16.avgust 2012.

    Torej podmornica opravlja tisto za kar je bila zgrajena... Noben protiratketni ščit, protiletalski in pomorski sistem ni narejen in ga ni mogoče narediti da "100%" groženj "odbije", prav zato se reče takšnim orožjem "strateška orožja" in se uporabljajo za preprečevanje ...prikaži več napadov z podobnimi orožji, ob medsebojni možnosti uporabe enakega orožja na strani ki je sama uporabila takšno orožje.