Svet
31079 ogledov

Saj ne moreš verjeti: Hrvaška odpira meje z Bosno

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod
1/2
Profimedia
Hrvaška naj bi že jutri odprla meje z Bosno in Hercegovino oziroma ukinila obvezno 14-dnevno karanteno za vse, ki prihajajo iz te države. Tako je napovedal minister za notranje zadeve Davor Božinović.

Z vidika epidemiološke slike je to težko razumeti, saj so karanteno uvedli šele pred nekaj dnevi, v Bosni pa imajo ogromno število novih primerov. A Bosanci so navadno številni gostje v Dalmaciji, poleg tega pa jih ima precej tudi Hrvaško državljanstvo in bodo lahko volili na hrvaških volitvah, ki so v nedeljo.

"Smo v fazi plesa z virusom, podatke dnevno analiziramo. EU bo verjetno izdala priporočila, danes so v teku razgovori. Verjetno bomo v določeni meri liberalizirali režim prehoda meje za državljane EU in naše sosednje države. To pomeni, da bi se morali vsi, ki prihajajo, držati epidemioloških ukrepov, ne bi pa bilo več samoizolacije za tiste, ki prihajajo iz BiH. To pričakujemo najkasneje jutri," je povedal Božinović.

Božinović je sicer pred petimi dnevi podpisal odlok, s katerim se je uvedla karantena za vse, ki prihajajo iz Bosne, Srbije, Kosova in Severne Makedonije (izjema so tisti, ki so bili le v tranzitu). Epidemiološka situacija se od takrat ni izboljšala, ampak prek obratno. 

Odlok o uvedbi karantene za Bosno | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Včeraj so v Bosni in Hercegovini odkrili 128 pozitivnih oseb, dan prej jih je bilo 108. Za primerjavo, na Hrvaškem, ki ima več prebivalcev, je kritična meja za uvrstitev na rdečo listo 116 pozitivnih primerov. V Federaciji so odkrili 97 primerov, v Republiki Srbski pa 31. Največ novih primerov so odkrili v Sarajevu (44), v Tuzli je bilo pozitivnih 35 ljudi. 

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni ima Bosna 33,5 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev (meja za varno je deset), Srbija 24,5, Albabina 30,8, Kosovo 40,7, Črna gora 25,1 in Severna Makedonija 98 okužb na sto tisoč prebivalcev. Okvirja meja, da se država uvrsti na rdeči seznam, je 40, a je Slovenija zaradi velikega števila vnesenih okužb Bosno in Srbijo na rdeči seznam uvrstila že prej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • luka3 02:46 30.junij 2020.

    Lej men je vseeno ampak a ni čudno ukrepi so se sprostili nekaj jih je šlo v hrvaško malo več v Bosno ostali so dopustovali doma in kar naenkrat 30000+okužb tako rečeno zdaj že malo pretiravajo s tem virusom ki ...prikaži več je za čisto malo bolj nevaren kot gripa me zanima če bomo ta "virus" preboleli v manj kot v 2 letih to je čisto brezveze rajši bi imel zombije

  • Avatar Morrijessa
    Morrijessa 00:56 30.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • Covid_1984 22:15 29.junij 2020.

    se strinjam, tudi jaz moram malo na dopust, kaj bi sicer poročale prestitutke in o čem bi pametovali tehnokrateki birokrateki.