Svet
1754 ogledov

Severna Koreja v Rusijo poslala posebne enote, za to jih bo uporabil Putin

Kim Jong-un Profimedia Kim Jong-un med pregledom vojaških enot.
V vojni v Ukrajini so se na stran Rusije in njenega predsednika Vladimirja Putina postavile enote Severne Koreje.

Pretekli teden so se razširila poročila o severnokorejskih okrepitvah, s katerimi bo Rusija popolnila svoje bojne vrste na fronti v Ukrajini. Trditve o severnokorejski pomoči so s fotografskimi dokazi predstavile obveščevalne službe Južne Koreje, držav članic zveze Nato in tudi ukrajinski obveščevalci.

Govora je bilo o okoli 12.000 vojakih, a vsi ne bodo takoj razporejeni na bojišče, poroča Financial Times. Tam se bo kmalu znašel le del severnokorejskih sil. Gre za del enot iz severnokorejske 11. armade, ki je znana pod vzdevkom "Viharni korpus", je za navedeni medij dejal Go Myong-hyun, predstavnik južnokorejskega Državnega inštituta za strategijo nacionalne varnosti v Seulu.

"To niso navadni severnokorejski vojaki. Večina njihove vojske nikoli ni imela pravega vojaškega usposabljanja. V Rusijo poslane enote so elitne enote, gre za dobro opremljeno, visoko usposobljeno mobilno lahko pehoto," je dodal Go.

Severnokorejski vojaki so že v Rusiji, a seveda ne v svojih uniformah. Po poročanju zahodnih obveščevalnih služb nosijo označbe enot iz ruskih sibriskih ozemelj, preoblečeni so v Jakute in Burjate. Gre za prvo razporditev vojske tretje države na fronti v Ukrajini vse od njenega začetka februarja 2022.

Severna Koreja Rusija enote 11. armada | Avtor: Profimedia Profimedia

Dobro pripravljenost v Rusijo poslanih severnokorejskih enot je izpostavil tudi Jack Watling, sodelavec britanskega vojnega inštituta Royal United Services. "Gre za enote z dobro kohezijo in to Rusi v času težkih in dragih napredovanj tudi potrebujejo," je Watling dejal za Financial Times.

Poslani bodo v Kursk

Uradni Pjongjang je doslej Rusiji dobavljal orožje in strelivo. S Korejskega polotoka so na severozahod potovale velike količine topniškega streliva, pa tudi balističnih raket KN-23.

Tokratne okrepitve bodo predvidoma razporejene v južni ruski regiji Kursk, katere del so Ukrajinci zasedli pred nekaj meseci in kjer po presenetljivi protiofenzivi še vedno držijo več sto kvadratnih kilometrov ozemlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin, kljub številčnosti ruske vojske, potrebuje sveže sile, saj se želi izogniti novi množični mobilizaciji, ki bi lahko spodkopala podporo domače javnosti vojni v Ukrajini.

Roka roko umije

Južna Koreja sistem ROK vaja | Avtor: Profimedia Profimedia

Računica severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je preprosta. Z dodatno podporo Rusiji so obeta pomoč uradne Moskve na več področjih, predvsem vojaškem. Obenem se nadeja ruske podpore pri razvoju vesoljskega in jedrskega programa in tudi finančne in humanitarne pomoči, ki je zaradi sankcij ne more dobiti od zahodnih držav in njihovih zaveznic.

Poteza Severne Koreje je seveda izzvala reakcijo južno od 38. vzporednika. Uradni Seul tako razmišlja o tem, da bi spremenil svojo zunanjepolitično strategijo in sam začel dobavljati orožje Ukrajini, kar doslej ni bil slučaj.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 8
  • sandi76 13:21 28.oktober 2024.

    Rusofili so očitno na zadnjih vzdihljajih. Niti sanja se jim pa ne, da je putler s tem tlakoval pot drugim vojaškim silam, da se bodo v Ukrajini borile proti njemu.

  • alojz73 13:17 28.oktober 2024.

    Ta Rutter vojni hujskač si pa zasliži en kinžal ali malo novičoka.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:46 28.oktober 2024.

    In tudi pravno ni sodelovanje S. Koreje v vojni nič sporno.. Z Rusi imajo podpisan sporazum o vojni pomoči, če katero od držav napadejo tuje sile.. Podoben sporazum obstaja tudi med Kitajsko in S. Korejo...Kaj pa ste mislili, da bo ...prikaži več Putin v luft gledal, medtem, ko napadalci na regijo Kursk govorijo nemško, angleško, francosko in seveda poljsko...

Sorodne novice