Svet
1881 ogledov

Slovenci lepo "polnijo žep" najbogatejšega Kitajca

Temu Profimedia
Colin Huang, ustanovitelj kitajske skupine PDD Holdings, ki ima v lasti priljubljeno diskontno platformo za elektronsko poslovanje Temu, je na lestvici milijarderjev, ki jo je objavila agencija Bloomberg, najbogatejši na Kitajskem.

PDD Holdings je matična družba Pinduoduo, ki od predstavitve leta 2015 na Kitajskem ponuja cenovno dostopne izdelke, ki so izjemno priljubljeni tudi med Slovenci. Za mednarodno trgovino ima skupina ločeno aplikacijo Temu, ki je zelo uspešna, a je zaradi neprimernih trgovinskih praks kamen spotike v več držav.

Bloomberg bogastvo 44-letnega Colina Huanga ocenjuje na 44,5 milijarde evrov. Je najbogatejši človek na Kitajskem in 25. najbogatejši Zemljan.

Huang, nekoč zaposlen pri Googlu, ima po novem večje bogastvo kot kralj mineralne vode Zhong Shanshan, ki je leta 2021 postal najbogatejši Kitajec zahvaljujoč svoji vseprisotni blagovni znamki Nongfu Spring.

Na tretjem mestu je šef internetnega velikana in videoiger Tencent Ma Huateng z 38,8 milijarde evrov. Za njim je ustanovitelj BiteDance Zhang Liming, ki se umika iz skupine, ki ima v lasti priljubljeno aplikacijo TikTok.

Podjetje Pinduoduo je na Kitajskem vse bolj uspešno, saj Kitajci zaradi gospodarske upočasnitve in visoke brezposelnosti med mladimi zmanjšujejo potrošnjo in se obračajo k poceni izdelkom.

Mednarodna različica podjetja, aplikacija Temu, se hitro uveljavlja v Evropi, kjer ji združenja očitajo manipuliranje z uporabniki spleta in kršenje predpisov. Od meseca maja je Temu pod okrepljenim nadzorom Evropske unije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 15:07 10.avgust 2024.

    sem (BIL ) zaveden (zaveden- zapeljan, za nos povlečen ) Slovenec in slovenski državljan. sedaj pa bom polnil žepe kitajcem, indijcem in še komu. jebi... te se požrešni slovenci, ki brata in soseda kradete. JA kradete. s kitajske mi zastonj ...prikaži več pošljejo robo. pa še cenejš je. sem hotel pr nas v SLO kupit- isto. samo poštnina me je stala 6 €. in to za izdelek, ki me na kitajskem stane 1.12€ in jest naj vam plačujem Maldive in BMW-je. ja, pa jade.

  • atamama 14:42 10.avgust 2024.

    In zadnji stavek pove vse, UE ga ima pod drobnogledom, ker skače v zelje ''podjetnikom'' ki kupujejo-izdelujejo na kitajskem in drago prodajajo v EU. Fotovaltika, izravnalni ukrepi, kdo je imel korist? Potrošnik? Kje pa, moduli so isti, proizvajalci isti samo ...prikaži več še eden ali dva vagončka vmes zaračunata in pobirata denar od nas, potrošnikov. Kako lahko za ID3 kitajski potrošnik plača v osnovi več kot 1/3 manj kot jaz? Če gledam iz EU ideje ne razumem, ko pa vidim kam plovemo me je pa groza.....

  • Rim 14:25 10.avgust 2024.

    Pravilno da ga polnijo. Če bi Američani ali bognedaj celo Evropejci znali postaviti, vzdrževati in razvijati tako platformo, bi pa polnili Evropske žepe, ne njihove. Lahko je zavidati drugim, pridružiti se jim ali jih celo preseči pa mnogo težje. Ko ...prikaži več se bo našel junak, je lahko prepričan da ga bomo hvalili.