Svet
10 ogledov

Srbija bi delila Kosovo

Na Kosovu o kakršnikoli delitvi države nočejo niti slišati. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Srbija se je pripravljena pogovarjati o delitvi Kosova.

Vodja srbske delegacije na pogovorih s Kosovom Borko Stefanović je v intervjuju za časnik Blitz dejal, da se je Srbija pripravljena pogovarjati o delitvi Kosova.

Iz Beograda je do zdaj prišlo že več namigov, da bi bili pripravljeni sprejeti delitev Kosova, ki ima na severu večinsko srbsko prebivalstvo.

Priština to odločno zavrača, saj je neodvisnost Kosova nepovratna, priznalo pa jo je tudi 75 držav.

Po oceni Stefanovića bi kosovska stran morala prilagoditi svoj pristop pri iskanju rešitve, ne pa iskati "naše potrditve njihove tako imenovane neodvisnosti, ker je nikoli ne bo dobila".

Carinski pečati – velik problem
Prvi neposreden dialog, odkar je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost, sta Beograd in Priština ob pomoči EU začela 8. marca. Doslej so se v okviru tega dialoga sestali trikrat, namen pa je urediti predvsem praktična vprašanja, ki bi olajšala življenje ljudi na Kosovu.

 Od četrtega srečanja v Srbiji pričakujejo, da bodo glede obravnavanih vprašanj sklenili dogovore. Menijo, da bi se lahko do konca leta ali do polovice prihodnjega leta lotili urejanja odnosov. Na pogovorih po besedah Stefanovića najpočasneje rešujejo vprašanja telekomunikacij in električne energije, še posebej pa carinskih pečatov, ker imata strani dva različna koncepta.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 12:46 30.julij 2011.

    In ga tudi bo , če želi UN podpisan mirovni sporazum za Kosovo. Ne bo pa KOSOVA kot države , ampak bo pripojeno Albaniji, ker je roko na srce KIM bil od enih in drugih in tu Kosovo kot država ...prikaži večva nima nikakršnje vloge, ker niso bili nikoli v posesti tega teritorija niti niso prebivalci na tej zemlji iz tretje nacije , ampak samo prebivalci dveh držav , ki so v sporu. Albanija pod krinko svoje nacionalne manjine na Kosovu, Srbija pa zastopa svoje prebivalce javno, ker je to bil nazadnje tudi teritorij pod njeno oblastjo.

  • privat 19:25 29.julij 2011.

    pupusti morilcu in dobil boš kaos....srbe je treba umiriti in dokazati da lahko živijo kje hočejo ,le po človeških zakonih..ne ubijaj,ne posiljuj,samo verjamem da tega oni nočejo...zato je samo ena možna rešitev...priznati Vojvodino in Sanjak...kakor tudi obvezno uničenje morilske srbske ...prikaži več republike...sramota za človeštvo da sploh obstaja !!

  • privat 19:04 29.julij 2011.

    vsekakor da bi delili za zdaj...kaj pa zopet za deset let?? Edini odgovor na take provokacije je ravnanje beograda in postavitev koruznega polja na tleh urbanega beograda,naj srbi delajo! Vse drugo je odobritev in pohvala za nehumano državico ,ki sliši na ime srbija!