Svet
7 ogledov

Štiri dni pred OI ubili 16 policistov

Žurnal24 main
V napadu, ki se je zgodil na zahodu Kitajske v kitajski muslimanski pokrajini Šindžjang, je bilo ubitih najmanj 16 policistov. Napad se je zgodil le štiri dni pred začetkom OI.

Dva napadalca sta se s smetarskim tovornjakom pripeljala do postaje obmejne policije in odvrgla dve granati. V napadu je bilo ranjenih 16 policistov in eden od napadalcev. Po poročanju kitajske tiskovne agencije so oblasti napadalca ujele blizu mesta Kašgar.

Kitajske oblasti so prejšnji teden izdale opozorilo pred islamističnimi separatisti, ki naj bi predstavljali največjo grožnjo prihajajočim olimpijskim igram. Prejšnji mesec je Turkestanska islamistična stranka prevzela odgovornost za razstrelitve avtobusov v Šanghaju in Junanu, ki so zahtevale pet življenj. Kitajska je takrat zanikala, da bi šlo za teroristične napade.

Pred kratkim je IntelCenter iz Washingtona, ki nadzira teroristične komunikacije, sporočil, da je Turkestanska islamistična stranka objavila videoposnetek z naslovom Naš blagoslovljeni džihad v Junanu. Na posnetku vodja skupine prevzame odgovornost za več napadov, ki so povezani z olimpijskimi igrami v Pekingu. "Kitajci so oholo ignorirali naša opozorila," je po poročanju IntelCentra izjavil vodja skupine in napovedal nove napade.

Želja po neodvisnosti
V omenjeni regiji živi muslimanska manjšina Ujgur, ki je že sredi 40. letih prejšnjega stoletja izrazila željo po neodvisnosti. Po kitajski ustavi ima regija avtonomijo, vendar pa so se v šestdesetih letih v provinco naselili številni Kitajci. Slednji naj bi prevzeli nadzor nad politiko, kulturo in trgovino. Nezadovoljstvo Ujgurov je od leta 1991 že večkrat prešlo v nasilje. Najbolj smrtonosne so bile eksplozije avtobusov v glavnem mestu province leta 1992.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.