Svet
7004 ogledov

Upokojencem z manj kot 840 evri pokojnine od 60 do 160 evrov

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Cilj paketa je omejiti cene energentov za državljane in jih zaščititi pred inflacijo.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes na seji vlade predstavil sedmi paket ukrepov za blažitev rasti cen, vreden 248 milijonov evrov. Med poglavitnimi ukrepi v svežnju sta omejitev cen električne energije in plina. Elektrika in plin se bosta ne glede na to v naslednjih mesecih podražila za deset odstotkov.

Cilj paketa je omejiti cene energentov za državljane in jih zaščititi pred inflacijo, veljal pa bo od 1. oktobra do 31. marca.

"Prednostna naloga je ohraniti nizke cene energentov, na tem delamo zadnji dve leti, pa tudi pomoč malim in velikim podjetnikom ter vladnemu in nevladnemu sektorju, da se prebijejo skozi krizo s čim manj težavami. Druga prednostna naloga je pomoč najranljivejšim, katerih življenjski standard je prizadela kriza," je danes izjavil Plenković.

Vlada je največ sredstev namenila omejitvi cen elektrike in plina, ki bi se po dosedanjih napovedih ponudnikov energentov lahko podražila tudi za več deset odstotkov.

Elektrika in plin se bosta po Plenkovićevih besedah v naslednjih šestih mesecih kljub ukrepom podražila, a le za deset odstotkov in postopoma.

Pravica do nadomestila za stroške energije

Letni strošek za elektriko bo v povprečnih gospodinjstvih z letno porabo 3000 kilovatnih ur po navedbah vlade znašal 482 evrov, brez ukrepov pa bi znašal 584 evrov. V primeru plina bo letni strošek za gospodinjstva z letno porabo 12.000 kilovatnih ur znašal 595 evrov, brez ukrepov pa bi bil pri 680 evrih. Ogrevanje stanovanja, velikega 60 kvadratnih metrov, bo stalo 315 namesto 377 evrov.

Plenković je danes napovedal tudi pravico do nadomestila za stroške energije za 88.500 državljanov s statusom ogroženega kupca energije. Nadomestilo znaša 70 evrov mesečno, nanaša pa se na elektriko in plin.

Posebna pomoč upokojencem

Vlada je pripravila tudi paket ukrepov za upokojence. Nanaša se na 760.000 upokojencev, ki prejemajo do 840 evrov pokojnine. Ti bodo prejeli enkratno denarno pomoč, višina pomoči pa bo odvisna od višine pokojnine. Tisti z najnižjo pokojnino bodo prejeli 160 evrov, tisti z najvišjo pa 60 evrov. Enkratno denarno pomoč v vrednosti 100 evrov bo prejelo tudi več kot 13.000 veteranov.

Hrvaška je prvi večji paket ukrepov za blažitev posledic rasti cen sprejela marca 2022, šestega pa marca letos. Ta teden bi vlada morala predstaviti tudi napovedano davčno reformo, ki naj bi vključevala davek na nepremičnine, a se to še ni zgodilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:56 06.september 2024.

    Tistemu na Žurnalu, ki se je odločil objaviti prispevek s tem naslovom in brez, da bi že na naslovnici označil rubriko v katero spada, privoščim, da ga Plenović hebe u dupe vse dokler mu ne pride, pa ne Plenkoviću!

  • kapibara1 16:34 06.september 2024.

    Kot se že dolgo ve: vsem iz bivše juge se ni splačalo/ in se ne delat..

  • Antivaxer 16:21 06.september 2024.

    Bemti, po naslovu sem že mislil, da bo Holob dal nam penzotom v Sloveniji...