Svet
2236 ogledov

Za življenje nosečnice se še borijo, otroka niso uspeli rešiti

poplave v Bosni Epa
Iz Jablanice, ki so jo prizadele katastrofalne poplave in zemeljski plazovi, prihajajo grozljive novice. Umrlo je najmanj 15 ljudi, še več kot 20 pa jih pogrešajo.

Bosno in Hercegovino so prizadele hude poplave, oblasti so razglasile stanje naravne nesreče. O izrednih razmerah poročajo iz občine Jablanica. V smeri proti Mostarju in Prozorju so območja odrezana od sveta. Najhuje je v Dolnji Jablanici, na območju Zlat in Doljanov ter v smeri proti Blidinju.

Po do zdaj znanih podatkih je tam umrlo najmanj 15 ljudi, še več kot 20 jih pogrešajo. Število mrtvih pa bi lahko bilo glede na stanje na terenu po ocenah precej večje. Prebivalci upajo, da bo čim prej na kraj prišlo čim več mehanizacije, s katero bodo lažje iskali pogrešane. Zdaj se do njih poskušajo dokopati tudi z rokami.

Iz lokalne bolnišnice so sporočili, da je reševalnim ekipam uspelo z območja rešiti nosečnico v osmem mesecu nosečnosti. Žensko so morali operirati. Kljub naporom zdravnikom otroka ni uspelo rešiti, poroča Dnevni avaz. "Imeli smo dve izjemno kritični situaciji, poškodovanega dečka in nosečnico. To smo rešili z evakuacijo v Mostar. Fant je stabilen, dojenček pa je umrl, medtem ko se zdravniki še vedno borijo za življenje nosečnice," je povedal Darko Juka, vodja službe za odnose z javnostmi HNK, poroča Al Jazeera Balkans.

Iz Jablanice poročajo tudi o očetu in sinu, ki sta pogumno pomagala rešiti na varno 10 ljudi. Vendar pa se za njiju ni končalo vse dobro, saj je narasla voda odnesla mlajšega od njiju. 

Ravnateljica srednje šole v Jablanici Sabina Palić je za 24sata.hr povedala, da so razmere najhujše v krajih v bližini Jablanice. V šoli trenutno pouk ne poteka, saj so prostore odstopili tistim, ki jih v tem trenutku bolj potrebujejo. 

V občini Konjice je bilo uničenih več kot deset objektov, več ljudi pogrešajo. Edina Duraš iz Buturović Polja je za Dnevni avaz povedala, da je reka poplavila hiše, nekatere tudi odnesla.Vaščane je prebudil hrup, ko je voda začela nositi vse pred seboj. V predelu, kjer stoji hiša njene družine in sorodnikov, je voda odnesla cesto. "Ostala je le hiša in voda okoli nje," je povedala. Prav tako ni elektrike in pitne vode. 

Kot je dodala, so se razmere poslabšale tekom noči, ko so območje zajele silovite padavine. "Vse svoje življenje sem tukaj, moji starši tudi in še nikoli se ni zgodilo, kaj takega," je povedala.

Na vprašanje, ali so do njih že prišli reševalci, je dejala, da ne še. "Mislim, da so vse službe v Jablanici, ker so tam razmere še veliko hujše. Kar se tiče majhnih krajev, mislim, da ni nihče stopil v stik z njimi, niti jim ni bila poslana kakršnakoli pomoč," je dejala.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.