Svet
1528 ogledov

Tri fronte pri Trogirju, gori proti Makarski: "Ljudje, pomagajte"

Požar pri Trogirju
1/2
Vatrogasci Makarska
Del Dalmacije so zajeli plameni.

Požar, ki je v torek zvečer izbruhnil v Tučepih pri Makarski, je še vedno aktiven, prav tako požar v Vrsinah nad Segetom pri Trogirju, požar pa gasijo vse razpoložljive gasilske sile na terenu in piloti v zraku, poroča hrvaški portal Index. V Tučepih je na terenu 306 gasilcev s 77 vozili s celotnega območja Splitsko-dalmatinske županije, na pomoč pa so jim priskočili tudi kolegi iz notranjosti Hrvaške.

 

Stjepko Maršić, namestnik poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Podgora, je dejal, da skušajo gasilci s pomočjo kanaderjev preprečiti požar, ki se širi proti botaničnemu vrtu in Kotišini. Ogenj iz tega požara se je razširil vse do Podgore in zajel naravni park Biokovo.

 

Požar v Vrsinah pri Trogirju, ki je izbruhnil dan po tistem v Tučepih, je še vedno aktiven, na odprtem območju nad Segetom. Na terenu je 99 gasilcev s 30 vozili. Gasilci pravijo, da je pogorelo okoli 500 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda. Največje težave jim povzroča težko dostopen teren.

Prosijo za pomoč

Prostovoljno gasilsko društvo Makarska je na Facebooku objavilo poziv k donacijam. "Dragi prijatelji, v teh težkih časih, ko se naši pogumni gasilci soočajo z velikimi izzivi, je pomembna solidarnost in podpora. Prostovoljno gasilsko društvo Makarska, ki že osem desetletij stoji kot branik varovanja domov in narave in ki združuje več kot 150 prostovoljcev, ki tvegajo svoja življenja za dobrobit skupnosti, potrebujejo našo pomoč," so zapisali.

"Uničujoči požari so povzročili veliko škodo na opremi. Zažgane cevi, manjkajoče šobe, poškodovana vozila so le del naših težav, ki jih je povzročil ta požar. Zdaj je čas, da se skupnost oddolži za to nesebičnost. Vsaka donacija, ne glede na znesek, predstavlja zrno upanja in znak hvaležnosti za vse, kar naši gasilci naredijo, pokažimo našim gasilcem, da cenimo njihov pogum in požrtvovalnost," je še zapisano v objavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:31 02.avgust 2024.

    Profesionalnim gasilcem so hipoma dvignili plače , prostovoljnih pa je očitno premalo. Naj izkoristijo turiste teh je več kot dovolj.