Svet
21640 ogledov

Tudi Greta ga je dobila, povedala je, kako ...

Greta in oče Profimedia
Podnebna aktivistka Greta Thunberg je okužena s koronavirusom. Posvarila je predvsem mlado generacijo, da se jim ne zgodi isto.

Švedska najstnica je prek socialnih omrežij včeraj sporočila, da je "zelo verjetno" tudi sama okužena z virusom covid-19. Ima namreč bolezenske znake, ki so značilni za okužene. 

"Pred približno desetimi dnevi sem občutila nekaj bolezenskih znakov (...). Bila sem utrujena, treslo me je in imela sem vneto grlo in kašelj," je 17-letnica objavila na Instagramu. Dodala je, da je bolezenske znake dobila, ko se je vrnila s potovanja v Srednji Evropi, skupaj z očetom pa sta se preventivno podala v izolacijo, poroča STA. Tudi oče namreč kaže znake bolezni.

kraljeva družina Magazin Koronavirus: Slabe novice z britanskega dvora

Skupaj z njima živita še mati in sestra. Thunbergova se je očitno okužila, ko je pred nekaj dnevi z očetom z vlakom potovala po turneji po Evropi. Med drugim se je mudila v Bruslju, potovala pa sta z vlakom in drugimi javnimi sredstvi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The last two weeks I’ve stayed inside. When I returned from my trip around Central Europe I isolated myself (in a borrowed apartment away from my mother and sister) since the number of cases of COVID-19 (in Germany for instance) were similar to Italy in the beginning. Around ten days ago I started feeling some symptoms, exactly the same time as my father - who traveled with me from Brussels. I was feeling tired, had shivers, a sore throat and coughed. My dad experienced the same symptoms, but much more intense and with a fever. In Sweden you can not test yourself for COVID-19 unless you’re in need of emergent medical treatment. Everyone feeling ill are told to stay at home and isolate themselves. I have therefore not been tested for COVID-19, but it’s extremely likely that I’ve had it, given the combined symptoms and circumstances. Now I’ve basically recovered, but - AND THIS IS THE BOTTOM LINE: I almost didn’t feel ill. My last cold was much worse than this! Had it not been for someone else having the virus simultainously I might not even have suspected anything. Then I would just have thought I was feeling unusually tired with a bit of a cough. And this it what makes it so much more dangerous. Many (especially young people) might not notice any symptoms at all, or very mild symptoms. Then they don’t know they have the virus and can pass it on to people in risk groups. We who don’t belong to a risk group have an enormous responsibility, our actions can be the difference between life and death for many others. Please keep that in mind, follow the advice from experts and your local authorities and #StayAtHome to slow the spread of the virus. And remember to always take care of each other and help those in need. #COVID #flattenthecurve

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

"V bistvu se sploh nisem počutila slabo. Bila sem le nenavadno utrujena, kašljala sem," je pojasnila simptome. "To je zato, ker ne sodim v rizično skupino in tega nisem jemala zelo resno. To pa je tudi zelo nevarno, saj sploh ne veš, da si bolan. Če ga ne bi istočasno dobil tudi moj oče s precej hujšimi simptomi kot jaz, morda sploh ne bi vedela, da sem okužena," je svojo izkušnjo povedala Thunbergova. 

Jelko Kacin, Jernej Vrtovec Slovenija Vlada razpustila krizni štab Koronavirus v Italiji Plemenito Svet Umrl človek, ki je z gesto ganil celo nacijo

Kot je še povedala, ni stoodsttono prepričana glede okužbe, saj na Švedskem veljajo precej milejši ukrepi proti bolezni. Tam namreč testirajo le tiste, ki imajo tako hude simptome, da potrebujejo bolnišnično zdravljenje. 

Zaradi ukrepov proti koronavirusu po državi je trenutno začasno spremenjen tudi način akcije Petkov za prihodnost, na katerih mladi vsak petek opozarjajo na spremembe pri varovanju okolja. Tako se akcije sedaj vsak petek odvijajo na medmrežju pod ključnikom #ClimateStrikeOnline.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • mph 11:03 26.marec 2020.

    Kill the messenger, priljubljen hobi Slovenceljnov.

  • torohat 08:04 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ode 07:01 26.marec 2020.

    Bo vsaj za nekaj časa zaprla svoj umazani gobec.