Svet
40554 ogledov

Udarci narave. Poglejte to

Tornado v Teksasu
1/5
Profimedia
Fenomen brez primere, zrno toče s premerom 17 centimetrov

Tornado v Teksasu pred dnevi je s seboj prinesel tudi ogromna zrna koničaste toče, nekatera so bila večja od ananasa, kažejo osupljive nove slike, ki so jih posneli lokalni prebivalci.

Eden med njimi, Val Castor je na Facebooku objavil fotografije, ki prikazujejo ogromne kose toče, ki jih je našel po divjanju vremena. 

Kosi toče v velikosti ananasa - ki jih je držal v rokah za primerjavo velikosti - so padali med nevihto, ki je sprožila nedeljski tornado v Teksasu.

Tudi smrtne žrtve

Število smrtnih žrtev tornadov in drugih obsežnih neurij, ki so konec prejšnjega tedna zajeli osrednji del ZDA, je sicer naraslo na 23, so poročali ameriški mediji. Neurja so se v ponedeljek razširila tudi po severovzhodnem delu ZDA. 

Konec prejšnjega tedna je v zvezni državi Arkansas zaradi tornadov umrlo najmanj osem ljudi, v Teksasu je zaradi posledic neurij umrlo sedem ljudi, v Kentuckyju pet, v Oklahomi najmanj dva in eden v Alabami. Med mrtvimi so najmanj štirje otroci, je poročal portal ameriške televizija CNN.

Tornado v Teksasu | Avtor: Profimedia Profimedia

O škodi so poročali iz najmanj 20 zveznih držav. Najhuje je bilo v nedeljo, ko so poročali o najbolj intenzivnih nevihtah letos, vendar se je burno vremensko dogajanje nadaljevalo tudi v ponedeljek.

Nevihte so ponekod poškodovale električno omrežje, zaradi česar je bilo v ponedeljek brez elektrike na območju od Zahodne Virginije do Georgie na jugu in Arkansasa proti zahodu več kot 530.000 odjemalcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Veter je podpiral tudi drevesa, obračal avtomobile, tornadi pa so orali po naseljih in uničevali ameriška lesena bivališča.Svarilo pred tornadi je v ponedeljek veljalo za več kot 16 milijonov, opozorilo pred neurji pa za več kot 30 milijonov ljudi.

Tornado v Teksasu | Avtor: Profimedia Profimedia
sonce oblaki Slovenija Pa ne že spet: Najprej nekaj dni poletja, potem pa tale žalost ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:30 07.junij 2024.

    V ameriki so največji onesnaževalci,in zato se proži toliko tornadov.Bodo pa morali ti “bogati“ američani začeti prave hiše zidati,ne pa neke barake postavljat,pa zaklonišča pod zemljo,in ne bo več toliko mtrvih,po drugi strani pa toliko denarja zmečejo za vojsko,vesoljski program,za ...prikaži več svoj narod se jim pa je be,tako kot našim

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 01:35 07.junij 2024.

    Nič nenavadnega..Največje uradno zabeleženo zrno toče je padlo v Gopalganj v Bangladešu 14. aprila 1986. Ocenjuje se, da je tehtalo 1,02 kg. Vendar pa obstajajo tudi neuradna poročila o še večjih zrnih toče, ki so padla v preteklosti. Na primer, ...prikaži več, poročali so o zrnu toče, ki je tehtalo 3,5 kg in naj bi padlo na Kitajskem leta 1902. Vendar pa za ta primer ni uradne potrditve. Torej čelade na glavo , razen prikletni, ki jo imate itak že vgrajeno

  • kapibara1 20:49 06.junij 2024.

    Pa oblika je tudi lepa.. ne pa tak ko do sedaj- nekaj okroglega..