Svet
9 ogledov

V Bosni slavijo nacionalne stranke

Bakir Izetbegović
1/3
EPA
Socialdemokrate je v Bosni premagala Stranka demokratične akcije. Kdo bo srbski predstavnik v predsedstvu, še ni jasno.

Po nedeljskih splošnih volitvah v Bosni in Hercegovini so v vodstvu nacionalne stranke. Največ je pridobila Stranka demokratske akcije (SDA), medtem ko so socialdemokrati (SDP BiH) največ izgubili. Jasno je tudi že, da sta v predsedstvo BiH izvoljena Bakir Izetbegović in Dragan Čović, kdo bo srbski predstavnik pa še ni jasno.

Po prvih začasnih rezultatih, ki jih je opolnoči objavila centralna volilna komisija, je bil Izetbegović prepričljivo izvoljen za bošnjaškega člana predsedstva, podobno tudi Čović za hrvaškega.

Razlika med Željko Cvijanović in Mladenom Ivanićem, ki se potegujeta za mesto srbskega predstavnika v predsedstvu BiH, pa je zaenkrat še pretesna, da bi lahko govorili o odločitvi, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Prav v Republiki srbski se že celo noč prepirajo, kdo je zmagal, tako za srbskega predstavnika v predsedstvu kot za predsednika. Že ob pol enih je Milorad Dodik, predsednik SNSD razglasil zmago Cvijanovićeve (razlika je bila takrat le pet tisoč glasov), ter hkrati razlasil, da je on zmagal v boju za predsednika Republike srbske.

Novinarska konferenca ob pol štirih zjutraj

Ob pol dveh zjutraj je Dodikov protikandidat Ognjen Tadić (Zveza za spremembe) izjavil, da ima tisoč glasov prednosti ter da vodi tudi njihov kandidat za predsedstvo BiH Ivanić. Da je v vodstvu, je ta dejal tudi petnajst minut pred tretjo, podpredsednik PDP Branislav Borenović pa je Dodiku zabrusil, da ne zna matematike. Ob pol štirih zjutraj je imel Dodik novinarsko konferenco in izjavil, da ima 12 tisoč glasov prednosti pred Tadićem.

Čimprej do nove vlade

Na strankarski ravni je predsednik doslej vladajoče SDP BiH Zlatko Lagumdžija že priznal poraz in zmago SDA pod vodstvom Izetbegovića. Hkrati je pozval SDA, da čimprej oblikuje novo vlado, sam pa izrazil tudi pripravljenost za sodelovanje pri prenosu oblasti.

Izetbegović je sicer že pred tem razglasil zmago in izrazil pričakovanje, da bodo končni rezultati pokazali na še večjo zmago SDA in jo utrdili na položaju najmočnejše stranke tako na državni ravni kot na ravni bošnjaško-hrvaške entitete Federacije BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Volilna udeležba je bila 54,14-odstotna.

Komentarjev 2
  • punca05 10:03 13.oktober 2014.

    a je bosanc, srb ali hrvat, muslima, pravoslavc, ....ali se stranke tako razmnožujejo kot pri nas

  • punca05 10:02 13.oktober 2014.

    klinc pa te kratice,...a so to levi ali desni (po domače rečeno) povejte?