Svet
11 ogledov

V Španiji sum na ebolo

ebola, liberija EPA
V Španiji zdravijo Nigerijca, ki kaže vse znake ebole. Kenijsko zdravstveno ministrstvo je sprejelo odločitev o zapori svojih meja.

V bolnišnico v Alicanteju so sprejeli mlajšega moškega iz Nigerije, ki ima simptome, ki ustrezajo eboli. V bolnišnici so stopili v veljavo vsi potrebni protokoli glede na dano situacijo. Tiskovna predstavnica bolnišnice je potrdila, da je pacient klinično stabilen in v izolaciji. "Njegovi simptomi kažejo, da bi lahko šlo za ebolo. Ima temperaturo nad 38,3 stopinje Celzija, bruha in krvavi," je povedala. 

Moški naj bi v Španijo prispel pred nekaj dnevi skupaj s partnerico. Pri slednji niso opazili vidnih simptomov, zato ni bila sprejeta v bolnišnico. Kdaj bodo znani rezultati preiskav, s katerimi bodo potrdili ali ovrgli prvi primer ebole na evropskih tleh, ni znano.

Duhovnik Miguel Pajares, ki je prejšnji teden umrl v bolnišnici v Madridu, se je z virusom okužil v Liberiji, od kjer so ga nato prepeljali v Španijo.  

Kenija zapira meje

Kenija bo v odziv na izbruh ebole za ljudi iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone zaprla meje. V sredo, ko bo začela veljati prepoved vstopa v državo, bo kenijski letalski prevoznik Kenya Airways tudi ustavil polete v Liberijo in Sierro Leone.

Kot je pojasnil kenijski minister za zdravje James Macharia, se je vlada za ta ukrep odločila, ker da je v interesu javnega zdravja. V državo bodo še vedno lahko vstopili Kenijci in zdravstveni delavci iz omenjenih držav, ki jih je ebola najhuje prizadela. Jih pa bodo ob prihodu temeljito pregledali in po potrebi zanje odredili karanteno, je napovedal po poročanju BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer pred dnevi opozorila, da je Kenija na vzhodu Afrike država z visokim tveganjem za ebolo, saj tam pristaja veliko letal z zahoda celine.

Epidemija ebole se je začela februarja v Gvineji in se je odtlej razširila v Liberijo, Sierro Leone in v manjši meri tudi v Nigerijo. V petek je število smrtnih žrtev naraslo na 1145.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.