Svet
3 ogledov

V Ukrajini zmaga prozahodnih strank

Ukrajina volitve EPA
Rezultati vzporednih volitev v Ukrajini kažejo na zmago prozahodnih in nacionalističnih strank. Preboj v vrhovno rado je uspel tudi Opozicijskemu bloku Viktorja Janukoviča.

Zmagovalec volitev je blok ukrajinskega predsednika Petra Porošenka s 23 odstotki glasov. Le dva odstotka manj je dobila Ljudska fronta premierja Arsenija Jacenjuka. Na tretjem mestu je z okoli 12 odstotki stranka Samopomoč župana Lvova Adrija Sadovjija.

Opozicijski blok, povezan z Viktorjem Janukovičem, je dobil skoraj osem odstotkov podpore. Petodstotni parlamentarni prag so presegle še stranka Domovina bivše premierke Julije Timošenko, nacionalistična stranka Svoboda in Radikalna stranka populista Olega Ljaška.

Volitve so ob poostrenih varnostnih ukrepih potekale mirno. Za varnost po vsej državi je skrbelo okoli 85.000 pripadnikov policije in vojske. Volitev niso izvedli v samooklicanih neodvisnih republikah Doneck in Lugansk, ki sta pod nadzorom proruskih separatistov. Prav tako niso potekale na Krimu, ki si ga je marca priključila Rusija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.