Svet
0 ogledov

"Vladni lov na mirne protestnike"

ukrajina EPA
Ukrajinska opozicija zavrača pogovore z vlado, ki je poskušala nasilno zatreti proteste, ki v državi trajajo že približno tri tedne.


Predstavnik opozicije, nekdanji boksar Vitali Klitschko, računa, da državo čakajo še večji protesti, kot so jim bili priča v preteklih treh tednih. "Pričakujem, da se bo na ulice podalo več milijonov ljudi," je Klitschko povedal za Bild. Protesti naj bi bili celo večji od tistih med oranžno revolucijo pred devetimi leti. Klitschko je tudi ostro kritiziral vlado in predsednika Viktorja Janukoviča označil za marioneto v rokah ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Janukovič je po srečanju s predstavniki Evropske unije in ZDA vse strani povabil na pogovore, s katerimi bi dosegli kompromis. Zaradi nasilja nad protestniki v noči na sredo je Klitschko, obraz protesta, pogovore zavrnil. "To je bila grozljiva noč, tako za protestnike kot zame. Varnostne sile so uničile naše šotore, protestnikov so se lotili s pendreki in tako uničili naše mirne proteste. Šlo je za vladni lov na mirne demonstrante. /.../ Janukovič se še naprej sam bojazljivo oklepa Rusije, obnaša se kot Putinova marioneta, ker naj bi mu obljubil podporo na volitvah," je povedal Klitschko.

Opozicija zahteva Janukovičev odstop in predčasne volitve, tako parlamentarne kot predsedniške.

"Janukovič za sporazum"

Ukrajinski predsednik Janukovič namerava podpisati pridružitveni sporazum z EU, je novinarjem v Bruslju ob vrnitvi iz Ukrajine danes dejala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Dodala je, da ji je Janukovič zagotovil, da je njegov cilj podpis sporazuma.


Ashtonova ob tem ni razkrila, kdaj pričakuje, da bi se to lahko zgodilo. Visoka zunanjepolitična predstavnica je bila pred tem na dvodnevnem obisku v Ukrajini, kjer je bila priča množičnim proevropskim protestom. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je sestala z ukrajinskim predsednikom in opozicijskimi voditelji na pogovorih, kako bi razrešili krizo, ki je nastala, ko se je Ukrajina odločila, da bo ustavila priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU.

"Prišla sem pomagat. V dolgem pogovoru, ki sem ga imela s predsednikom, mi je ta zagotovil, da je pripravljen na dialog, in pozvala sem ga, naj to tudi stori. Zagotovil je tudi, da si želi podpisati pridružitveni sporazum," je še dejala Ashtonova.

Ukrajinska vlada je 21. novembra sprejela poseben odlok, s katerim je zaustavila vse priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU, ki je bil predviden konec novembra. Namesto tega je vlada predlagala ustanovitev tristranske trgovinske komisije med Ukrajino, EU in Rusijo, ki bi razrešila trgovinske spore med njimi. Po odločitvi vlade so se v Ukrajini začeli proevropsko usmerjeni protesti.

 

Komentarjev 1
  • krneki 11:03 12.december 2013.

    Kaj je zdej Janukovič ali Jankovič?!