Svet
11 ogledov

Z letaki nad uvajanje zdravstvene vzgoje v šolah

Josip Bozanić, zagrebški nadškof Nikola Cutuk/PIXSELL
Cerkev se boji za dobrobit svojih vernikov, zato jih opozarja na posledice uvajanja zdravstvene vzgoje v hrvaških šolah.

Katoliške cerkev na Hrvaškem je v soboto v Konzumovih trgovinah in v trafikah delila letake, v katerih je ostro kritizirala uvajanje zdravstvene vzgoje v hrvaških šolah. "Starši, ali želite, da se vaše otroke uči, da morajo, če imajo spolno bolezen, uporabljati kondome in s tem seznaniti pretekle partnerje?" med drugim piše na letakih.

Nadškofija: Skrbimo za dobrobit svojih vernikov

V zagrebški nadškofiji so v soboto pozno zvečer v sporočilu za javnost potrdili, da so v trgovinah in kioskih delili letake z informacijami o zdravstveni vzgoji, na spletnih straneh danes poroča več hrvaških medijev.

"V izvrševanju svoje naloge, da skrbi za dobrobit svojih vernikov, pa tudi za dobrobit vsakega človeka, ima Cerkev dolžnost in pravico posluževati se sredstev informiranja in distribucije informacij. Vsled te pravice, z željo o pomembnih informacijah informirati čim večje število vernikov, se na več mestih deli letak o zdravstveni vzgoji," so zapisali.

Kot so še dodali, "je Cerkev vedno odprta za dialog, da bi se o za družbo pomembnih temah, kar uvajanje zdravstvene vzgoje je, spregovorilo z vseh strani in na koncu sprejelo tiste zaključke, ki bodo prinesli največ dobrega tako posamezniku kot družbi v celoti".

Zdravstveno vzgojo označili kot pogubno

Uvajanje zdravstvene vzgoje na šolah so v Cerkvi označili kot "poskus izjemno hudega prevrata v vzgojno-izobraževalnem procesu hrvaškega šolstva" in kot "pogubno".

Hrvaški škofje so na starše v letaku naslovili več vprašanj, povezanih s spolnimi odnosi med mladoletniki, samozadovoljevanjem, pornografijo, kontracepcijo, homoseksualnostjo, splavom in podobnimi temami.

Učenje o homoseksualnosti za Cerkev nesprejemljivo

Med drugim jih moti, da naj bi se hrvaški šolarji učili o samozadovoljevanju kot o sestavnem delu spolnosti ter da jim bodo naročili, da morajo v primeru spolno prenosljivih bolezni s tem seznaniti vse svoje prejšnje partnerje ter nujno uporabljati kondom. Tudi učenje o homoseksualnosti kot o nečem, kar je "naravno in enakovredno" heteroseksualnosti, je za Cerkev nesprejemljivo, še piše spletni portal index.hr.

Škofi starše na koncu letaka pozivajo, naj začnejo sami vzgajati svoje otroke, saj so jih oni rodili in njihovi otroci niso last države.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:06 23.december 2012.

    Treba je posneti na CD glavne teme te vzgoje , dodati še kakšen mehki izdelek in tako zajebati to klerofašistično bando in to razdeliti otrokom !