Svet
282 ogledov

Z letom 2019 obvezno služenje?

Hrvaška vojska Profimedias
Hrvaška po ukinitvi naborniškega sistema leta 2008 spet načrtuje 30 dnevno obvezno služenje vojaškega roka za vse moške državljane.

Hrvaško ministrstvo za obrambo bo leta 2018 izvedlo poskusno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, ki naj bi z letom 2019 postalo obvezna za vse moške državljane.

Če bo predlog potrdil hrvaški sabor, bo moralo v vojsko okoli 30 tisoč mladih Hrvatov, za ženske je predvideno prostovoljno služenje. 

Spremenjene geopolitične razmere

Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je prepričan, da je obvezno služenje vojaškega roka nujno zaradi geopolitičnih in regionalnih groženj. 

Hrvaški Večernji list piše, da je govora o t. i. mehki različici vojaškega roka, ki pomeni kratkotrajno služenje. Razmišljajo o štiritedenskem ali celo le o tritedenskem usposabljanju.

Hrvaška je sicer imela naborniški sistem vse do leta 2008, ko prvič niso vpoklicali novih nabornikov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • privat 09:29 02.februar 2017.

    resnicno edina nevarnost za eu ali posamezne drzave prihaja iz srbije zato pozdravljam ukrepe lepe hrvatske!! samo malo ste zajebali hrvatje ker ste pustili ne preorano repo od srpske..ona pa vas bo stala cele drzave. 20 let hrvatske vec ni!!

  • jozicamurn 18:51 31.januar 2017.

    ne moremO*

  • jozicamurn 15:00 31.januar 2017.

    Letimo iz NATO in to je to. Naj kreirajo novo zvezo, ki bo bolj pravična in moderna in v kateri naj bo vključena tudi Rusija torej brez rusofobičnosti. Le tako bi EU zaživela v polnem sjaju. Sem nekje prebrala, da ...prikaži več si Rusi dejansko to tudi želijo a je politika ZDA prejšnje administracije in ostalih NATO članic tako gnila, da jim ne dopuščajo možnost kakršnegakoli dogovora v dobrobit človeštva ali za napredek. Arogantni liberalni zahodni idioti in njihovi vojne željni prizadeti generalčki.