Svet
4 ogledov

Za protestnike zapor

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Beloruske oblasti so okoli 600 privržencev, ki so v nedeljo protestirali proti ponovni izvolitvi Aleksandra Lukašenka, obsodile na pet do 15 dni zapora.

Iz zapora so medtem izpustili dva od sedmih priprtih predsedniških kandidatov, in sicer Dimitrija Usa in Jaroslava Romančuka. Obema so zabičali, naj ne zapuščata mesta, saj preiskava proti njima zaradi vpletenosti v nedeljske proteste še poteka. Preiskava poteka tudi proti petim preostalim predsedniškim kandidatom. Osumljeni so "organiziranja množičnih neredov", zaradi česar jim grozi do 15 let zapora.

Poleg zapornih kazni je pravosodni minister Viktor Golovanov zagrozil z ukinitvijo strank, ki so sodelovale v protestih. V Belorusiji je sicer 15 strank, a praktično niso vidne v javnem življenju.

Obsodili skoraj 600 ljudi
Policija v Minsku je sporočila, da so obsodili več kot 580 ljudi. Na prostost so izpustili mladoletnike, tuje državljane in novinarje ter starše najmanj dveh otrok.

Po nedeljskih predsedniških volitvah, na katerih je s skoraj 80 odstotki podpore slavil dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, se je na glavnem trgu v Minsku zbralo okoli 20 tisoč privržencev opozicije. Lukašenko je protestnike označil za vandale in jim obljubil, da jih bo pozaprl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.