Svet
787 ogledov

Zapor za mladoletnika, ker je načrtoval teroristični napad

zapor rešetke celica Profimedia Fotografija je simbolična.
Njegov načrt je bil pobiti čim več ljudi.

Sodišče v Kölnu je 15-letnika danes obsodilo na štiri leta zapora za mladoletnike, ker je lani jeseni načrtoval napad na božični sejem v Leverkusnu. Najstnik je po navedbah sodišča nameraval s tovornim vozilom zapeljati v množico in ubiti čim več ljudi, njegov motiv pa je bil povezan z radikalnim islamizmom.

Sodišče za mladoletnike v Kölnu je 15-letniku izreklo kazen zaradi načrtovanja več umorov ter kršenja javnega reda in miru z grožnjo s kaznivimi dejanji, je tiskovni predstavnik sodišča povedal po obravnavi, ki ni bila odprta za javnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izkazalo se je, da se je obsojeni najstnik lani jeseni srečal z radikalnim islamizmom, že nekaj tednov kasneje pa sta se z leto starejšim znancem iz Brandenburga dogovorila, da bosta skupaj izvedla napad na božični sejem v Leverkusnu na zahodu Nemčije.

Po besedah tiskovnega predstavnika sodišča je 15-letnik načrtoval, da bo z najetim tovornim vozilom zapeljal skozi tržnico v Leverkusnu in ubil čim več obiskovalcev božičnega sejma, ki jih je opisal kot nevernike. Njegov domnevni sostorilec naj bi dejanje posnel in videoposnetke objavil na spletu.

V sodbi je navedeno, da je najstnik objavil videoposnetek, v katerem je napovedal napad na "nevernike". V ozadju posnetka je viden simbol Islamske države. 15-letnik je svoja dejanja v celoti priznal, sojenje njegovemu 16-letnemu domnevnemu sostorilcu - prav tako zaradi zarote za umor - naj bi potekalo 17. julija.

V zadnjih mesecih je v Nemčiji sicer potekalo več policijskih operacij, usmerjenih proti domnevnim skrajnim islamistom, pri čemer naj bi preprečili več napadov.

EURO2024 Nova pravila Šport To se zgodi, če vas v Nemčiji dobijo z jointom Nemška policija Svet Svet Nov napad na politike

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • mph2 15:44 29.junij 2024.

    Za take, če že ni druge, vsaj dosmrtna temnica.