Svet
2683 ogledov

Zdravnik pacientki storil silo, obsodili so ga, a še vedno dela

ginekolog ginekologija ordinacija Shutterstock
Ginekolog obsojen, a še vedno opravlja svoje delo.

Na primer, ki odmeva na Hrvaškem, opozarja Dnevnik.hr. Zdravnik v osiješki bolnišnici je bil februarja letos s prvostopenjsko sodbo neupravičeno obsojen zaradi posilstva pacientke. A zdi se, da nič od tega ni alarm za zavode, saj še vedno opravlja svoje delo in to v isti bolnišnici.

V uradnih prostorih KBC Osijek je pacientka odšla na ultrazvočni ginekološki pregled, zdravnik pa je nato zaklenil vrata ordinacije in se je začel neprimerno dotikati. Storil je kazniva dejanja zoper spolno svobodo, in sicer kaznivo dejanje posilstva in dve kaznivi dejanji razvratnih dejanj. Tako je med sodnim postopkom ugotovilo Županijsko sodišče v Osijeku.

Sodišče ga je spoznalo za krivega ter mu izreklo kazen štirih let zapora, izrečen mu je bil tudi ukrep prepovedi opravljanja svojega dela, ki pa naj bi stopila v veljavo po prestajani zaporni kazni. Ker pa je sodba nepravnomočna in zato neizvršljiva ter se po njej ne ukrepa, 64-letni zdravnik še naprej dela v isti bolnišnici.

Delodajalec zoper ginekologa ne ukrepa. "Sodba ne zavezuje KBC Osijek ali drugih podobnih delodajalcev k kakršni koli reakciji. Naši predpisi so dejansko takšni, da v teh situacijah predvidevajo možnost, da delodajalec morebiti z drugimi ukrepi pokaže nekaj svoje odločenosti preprečiti pojav. In to je pravzaprav tisto, kar bi odgovorni delodajalec moral storiti. Seveda pa noben od teh ukrepov ne sme biti selektiven v smislu, da bi se lahko uporabil samo proti določenemu zdravniku," je dejal odvetnik Danijel Pribanić.

Zdravnik se je na prvostopenjsko sodbo torej pritožil in zdaj vse institucije čakajo na odločitev Višjega kazenskega sodišča Republike Hrvaške.

Požar Žrnovnica povsem blizu hiš zagorelo pri splitu Svet Obsežen požar na Hrvaškem, gasilci s skrajnimi močmi rešili hiše

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.