Trajnostno
162 ogledov

Časa za obrnitev trendov zmanjkuje

promet avtocesta vožnja dež Saša Despot
Časa za obrnitev negativnih okoljskih trendov zmanjkuje. Ključno je izpostaviti spremembo navad.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl je ob današnjem odprtju Večerove energetske konference Zelena transformacija v Mariboru povedal, da časa za obrnitev negativnih okoljskih trendov sicer zmanjkuje, ampak je bolje ukrepati zdaj, kot ne ukrepati. Kot ključno je izpostavil spremembo navad.

"Zeleni prehod tudi nam ne sme predstavljati zgolj cilja, ampak predvsem sredstvo za večjo konkurenčnost in bolj kakovostno življenje, ob tem pa še vedno zagotovilo, da s svojim ravnanjem ne bremenimo prihodnjih generacij," je v uvodnem nagovoru dejal Vajgl.

Spomnil je, da je zelena preobrazba že vrsto let vodilo razvoja evropske skupnosti. "Mi smo svoj del izpustov že naredili in moramo doseči podnebno nevtralnost hitreje kot preostali svet, že v naslednjih dobrih dveh desetletjih. Le tako lahko legitimno zahtevamo tudi od drugih, da brzdajo svoje emisije," je dejal.

"Pokazati moramo pot za to. In skrbeti, da bodo tehnološke rešitve, ki jih potrebujemo za razogljičenje, v čim večji meri iznajdene in proizvedene doma in v Evropi. V tej globalni tekmi nam zaenkrat žal ne kaže najbolje," je še povedal Vajgl.

"Nimamo jasnih navodil za gospodarstvo"

Direktorica družbe Marbo okolje Alenka Markun pogreša več govora o tem, da je del zelenega dogovora EU zmanjševanje onesnaževanja okolja. "Prvi naš zakon o varstvu okolja, ki je začel veljati januarja 1997, je na sistemski ravni pri projektiranju objektov postavil varstvo okolja na veliko višjo raven kot danes, ko imamo drug zakon," je dejala.

Pri zniževanju ogljičnega odtisa in doseganju podnebne nevtralnosti podjetja po njenih besedah potrebujejo usmeritve. "V Sloveniji nimamo jasnih navodil za gospodarstvo, kaj naj naredi," je povedala.

Po Vajglovih besedah so te usmeritve v nacionalnem energetsko-podnebnem načrtu. Po njegovem mnenju je naloga države, da predvsem pove, kateri so cilji, ki jih je treba doseči, gospodarstvo pa je tisto, ki bo lažje našlo pot za njihovo doseganje.

Strateški usmerjevalec trajnostnega razvoja v družbi Gen-I Luka Jazbec je povedal, da enostavnih rešitev ni. "Boljše kot prepovedovanje slabih odločitev je spodbujanje in omogočanje boljših odločitev," je prepričan.

Vodja službe za okolje in prostor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Polonca Ojsteršek je menila, da mora vsak najprej začeti pri sebi, nato pa dobre prakse prenašati na druge.

"Prehod do podnebne nevtralnosti je zahtevna preizkušnja za človeštvo. A ob pasteh in težkih preizkušnjah prinaša tudi velike priložnosti - potencial za gospodarsko rast, za nove poslovne modele, osvajanje novih trgov, pa tudi nova delovna mesta in tehnološki razvoj," pa je povedal odgovorni urednik časnika Večer Matija Stepišnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.