Trajnostno
180033 ogledov

Fotografije para, ki pretresejo. Minilo je le 15 let.

Ronski ledenik
1/2
X/Duncan Porter
Fotografije, posnete v razmaku 15 let, prikazujejo taljenje švicarskih ledenikov.

Duncan Porter, razvijalec programske opreme iz Bristola, je objavil fotografije, ki so bile posnete na istem mestu na Ronskem ledeniku avgusta 2009 in avgusta 2024. Namesto ledu je zdaj tam siva skala, nekoč majhen tolmun, ki na prvi sliki skorajda ni viden, pa se je spremenil v ogromno zeleno jezero. "Ne bom lagal, spravilo me je v jok," je dejal Porter v viralni objavi na platformi X v nedeljo zvečer.

Porter in njegova žena sta izvirno fotografijo obesila v svoji kuhinji. V želji, da bi se vrnila v gore in omogočila svojim najstniškima hčerkama Maisie in Emily, da vidita ledenik, sta se z avtodomom podala na potovanje po Evropi in se odločila poustvariti sliko.

"Toda očitno so bile okoliščine te fotografije drastično drugačne," je dejal Porter. Njegova žena Helen Porter, medicinska sestra, je dodala: "Zdelo se mi je res neverjetno."

V Evropi, ki se je segrela dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, so zaradi vročih poletij ljudje v gorskih regijah videli, kako se počasi premikajoči se ledeniki topijo pred njihovimi očmi.

Ronski ledenik se je v desetletju in pol skrčil za približno četrtino.

Po uradnih statističnih podatkih je Švica od leta 2000 izgubila eno tretjino ledenikov, samo v zadnjih dveh letih pa jih je izginilo 10 %. "Veliko ljudi se, ko vidijo kaj takega, počuti precej nemočne," je dejal Porter, ki je član odbora lokalne podnebne iniciative na jugozahodu Anglije. "Toda po mojih izkušnjah lahko naredijo ogromno."

Medvladni forum za podnebne spremembe (IPCC) je ugotovil, da bi – po najslabšem možnem scenariju globalnega segrevanja – v prihodnjih stoletjih izginila "skoraj vsa ledeniška masa" v nizkih zemljepisnih širinah, Srednji Evropi, Kavkazu, zahodni Kanadi in ZDA, v Severni Aziji, Skandinaviji in Novi Zelandiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Štrikzajla 15:24 08.avgust 2024.

    To povej paničarjem.

  • Štrikzajla 15:44 07.avgust 2024.

    Morda sta dobila covid?

  • Štrikzajla 15:33 07.avgust 2024.

    Kar precej sta se postarala. Ali kaj sploh hočete da komentiram?