Trajnostno
141 ogledov

Podjetja z dobrimi ESG ocenami poslujejo bolje od konkurentov

CER zeleni zajtrk
1/2
CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo
Dve pogosti trajnostni vrzeli, ki predstavljata največjo oviro za podjetja, sta razkorak med vedenjem in delovanjem ter razkorak med skladnostjo in konkurenčno prednostjo.

V organizaciji CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo so na Poslovnem srečanju na Bledu in Zelenem zajtrku v Ljubljani izkušeni strokovnjaki svetovnega kova razpravljali o vlogi finančnih institucij v zeleni tranziciji in o tem, kako trajnost poveča vrednost podjetij. Poslovno srečanje, ki je potekalo ob robu Blejskega strateškega foruma, je bilo namenjeno predstavnikom finančnih institucij v Sloveniji, Zeleni zajtrk pa predstavnikom gospodarstva.

Osredotočiti se je treba na prave ESG dejavnike

Alain Mudler, generalni direktor za Evropo in Srednjo Azijo pri IMA®, je izpostavil velik vpliv, ki ga imajo ESG dejavniki na finančno uspešnost podjetij. Raziskave jasno kažejo, da vključevanje ESG vidikov v poslovne strategije pripomore k boljšemu upravljanju in večji finančni uspešnosti. Vendar se morajo investitorji osredotočiti na prave ESG kazalnike, ki se lahko zelo razlikujejo glede na industrijo ali gospodarsko panogo. Mudler je še izpostavil globalne trende potrošnikov, ki se vse bolj nagibajo k trajnostnim nakupom, in opozoril na dve pogosti trajnostni vrzeli, ki predstavljata največjo oviro za podjetja – razkorak med vedenjem in delovanjem ter razkorak med skladnostjo in konkurenčno prednostjo.

CER zeleni zajtrk | Avtor: CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo

Kratkoročni pristopi ne morejo biti vzdržni in trajnostni

Ong Boon Hwee, nekdanji direktor singapurskega državnega sklada Temasek Holdings, ima bogate izkušnje tako iz javnega kot zasebnega sektorja. V svoji dolgoletni karieri je prišel do pomembne ugotovitve: "Največji miselni preskok pri trajnostnem upravljanju se zgodi takrat, ko vodstvo in zaposleni postanejo gospodarni. Gospodarnost je koncept, ki združuje lastniško mentaliteto, pripadnost in dolgoročno perspektivo poslovanja. Danes pa tako v podjetjih kot javni upravi opažamo kratkoročne pristope. Vsi se osredotočajo na obdobja od štirih do petih let, kar pa ne more biti dolgoročno vzdržno in trajnostno," je povedal Boon Hwee.

Prof. Steven Mynt je kot lastnik in vlagatelj v različna podjetja potrdil trditve obeh govorcev. Tudi po njegovih izkušnjah mora biti vrednost podjetja zastavljena skozi dolgoročno perspektivo in dolgoročne učinke. Odnos do trajnostnih vrednot je prikazal na primeru zdravstvenega podjetja, kjer so korak za korakom uvedli vse spektre ESG, obenem pa se zavedajo, da bodo učinki in povečanje dobička nastali šele čez dve leti ali več, s čimer so seznanjeni tudi investitorji, ki se s tovrstnim pristopom strinjajo.

Trajnost je lahko več kot skladnost in stroški

Saša Bavec, predsednik Sveta zavoda v CER Partnerstvu, je v zaključni razpravi z govorci izpostavil dejstvo, da se danes o trajnosti veliko razpravlja, a da je od nas odvisno, kako se bo razvijala v prihodnosti. V luči ESG poročanja se trajnost pogosto omejuje na stroške in skladnost, vendar je lahko tudi način življenja in odgovornega ustvarjanja bogastva. Trajnost postaja poslovna priložnost ter vir rasti in izboljšanja poslovne vrednosti. Vse je odvisno od naše odločitve, kako bomo trajnost vključili v poslovanje, pri čemer je ključno dolgoročno razmišljanje. "Trajnost je maraton, ne sprint, in temelji na sodelovanju ter navdihovanju ljudi, da se pridružijo skupnim prizadevanjem," je poudaril predsednik CER Partnerstva.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.