Trajnostno
3288 ogledov

Pri sosedih iz vode potegnili orjaško želvo

Orjaška usnjača Profimedia - fotografija je simbolična
"Žalostno odkritje, ki ga je - nenamerno ali zavestno - spet povzročila človeška dejavnost, predstavlja ogromno izgubo za biotsko raznovrstnost," so ob najdbi izjavili v organizaciji WWF (World Wide Fund for Nature).

V Toskani so v sredo izvlekli truplo orjaške usnjače, ki ima 300 kilogramov in je dolgo dva metra. Ogrožene orjaške usnjače "Dermochelys coriacea" so največje želve na svetu, ki so lahko dolge tudi 2,5 metra in tehtajo lahko več kot 500 kilogramov. Njihov oklep je sestavljen iz roževine in kosti. 

Nesrečna želva se je po poročanju organizacije WWF zapletla v podvodno protiutež, ki je ni bilo mogoče dvigiti. Zato so morali na delo potapljači, ki so osvobodili truplo in jo odvlekli do pristanišča, kjer so jo z žerjavom dvignili in položili na kombi organizacije WWF. Truplo so odpeljali v inštitut v Pisi, kjer bodo poskusili odkriti vzrok smrti in s tem preprečili podobne žalostne zgodbe, sporočajo. 



Prostovoljci WWF si v Toskani že 25 let prizadevajo za zaščito morske biotske raznovrstnosti, le nekaj dni pred žalostnim odkritjem so poskrbeli za izpustitev treh morskih želv. Strokovnjaki in aktivisti WWF na italijanskih obalah spremljajo in ščitijo okoli 200 gnezdišč morskih želv. Dodajajo, da naj bi odraslo dobo dosegel le eden od tisočih mladičev morskih želv. Obstaja sedem vrst morskih želv, od tega najmanj šestim grozi izumrtje.

Preberite še: Skoraj neverjeten prizor v slovenskem morju. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:57 09.avgust 2024.

    Delfini imajo sonar,človek z ladijskimi sonarji zmedejejo kite in delfine,da nasedejo na obali,ampak noben se zato ne sekira,važno da se o tem na veliko piše

  • mph2 09:16 09.avgust 2024.

    Žalostno. :-(