Trajnostno
25707 ogledov

Pretresljivi prizori: "Ko so hiše prišle na površje, se je sprožil alarm"

Jezero Mornos, Grčija
1/5
Profimedia
Zdaj, ko je potopljena vas Kalio prišla na površje in gladina vode upada, je vsa država v pripravljenosti.

Gladina jezera Mornos, ki oskrbuje z vodo skoraj vse Atene, se je močno znižala, tako zelo, da je na površje priplavala cela vas. V zadnjih dveh letih se je gladina jezera znižala za 35 metrov, samo v enem letu pa za več kot 18 metrov, pravijo prebivalci vasi Kalio v Fokidi, ki opazujejo, kako jezero izginja pred njihovimi očmi.

Obenem opazujejo ponovno nastajanje vasi, ki je bila potopljena, ko so zgradili jez leta 1980. Domačini so takrat zapustili svoje domove in se odselili, nekateri so v neposredni bližini oblikovali novo vas, drugi so odšli v Atene in okoliška mesta. Tisti, ki so ostali v Kaliju, okoli 60 jih je, zdaj opazujejo svoje otroške domove, stvari, ki so jih pustili med prisilno izselitvijo, kako znova prihajajo iz vode. Iz jezera je pokukalo okoli 80 hiš, cerkev in osnovna šola, ki so bile žrtvovane za oskrbo Aten z vodo.

Tisti, ki so tam živeli pred nastankom akumulacijskega jezera, se spominjajo cerkve, šolskega dvorišča, gostilne in uličic, po katerih so tekali kot otroci. "Ko so hiše prišle na površje, se je sprožil alarm za vodo," je povedal Apostolis Gerodimos, predsednik vaške skupnosti. 

Posledično bo zaradi pomanjkanja vode na tisoče hektarjev kmetijskih zemljišč ostalo neobdelanih.

"To smo že nekoč videli, leta 1993. Od takrat je minilo 30 let. Seveda se je vmes gladina jezera občasno znižala, a je nato snežilo, deževalo in jezero se je napolnilo. Zdaj, to je zdaj nočna mora. Voda je tako upadla, da so hiše na gladini, vse se vidi. Če to zimo ne bo dežja, se bo problem še poslabšal," je dejal Gerodimos, ki upa, da se situacija izpred 30 let ne bi ponovila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.