Trajnostno
1293 ogledov

Tako bliskovito bo zraslo novo večnamensko igrišče

Nova igrišča Marko Pigac
Gradnja se bo predvidoma začela že prihodnji mesec, na pomlad bodo igrišče že uporabljali.

Športna vzgoja je na mariborski Osnovni šoli Leona Štuklja potekala na zunanjih igriških, ki so neprimerne za šolsko vadbo. Tudi zato se je Mestna občina Maribor (MOM) odločila, da bo dotrajane površine nadomestila z novimi igrišči. Občani so se lahko ta teden razveselili tudi novice o veliki donaciji, ki bo pripomogla k realizaciji novih zunanjih igrišč. 

"Obstoječi igrišči pri OŠ sta dotrajani in sta potrebni temeljite obnove. Obstoječi igrišči omogočata samo igranje košarke in odbojke. Zaradi prostorske omejitve na omenjeni lokaciji ni možno zgraditi večnamenskega igrišča, niti ne bi bilo  možno v drugi fazi izgradnje zgraditi atletske steze," so za Žurnal24.si pojasnili na MOM.

Ta velik projekt bo po njihovih besedah omogočil številne športne aktivnosti, ki zdaj niso omogočene. Na mestu parka ob šolo bodo igrišča za mali nogomet, rokomet, dve košarkarski igrišči, odbojkarsko in igrišče za badminton. Igrišča bodo opremljena s tartan podlago na asfaltni osnovi ter z vso potrebno opremo za izvedbo športnih aktivnosti. "Predvidena je tudi izgradnja dostopne poti od osnovne šole do igrišča, skupaj z urbano opremo in pripravo za razsvetljavo ter pitnikom," dodajajo. 

Spodbujanje telesne aktivnosti od mladih nog

"Občina mora imeti in ima ključno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega življenja svojih prebivalcev. Ena od pomembnih nalog je tudi spodbujanje telesne aktivnosti od malih nog. Igrišča so prav tako območja srečevanja, druženja, kar prispeva k večji povezanosti skupnosti," poudarjajo na mariborski občini.

Pojasnjujejo, da so za otroke in mlade igrišča posebnega pomena. Najlepši spomini mnogih iz mladostniških dni gotovo segajo tudi na kakšno igrišče: "So območja srečevanja, spodbujajo telesno aktivnost, timsko delo in ustvarjajo spomine. Tako lahko prebivalci svoj čas preživijo na zdrav in pozitiven način. Prav tako kvalitetna športna infrastruktura povečuje privlačnost občine kot kraja za življenje, delo in obisk. To lahko pritegne nove prebivalce, turiste in investitorje."

Kot so nam pojasnili, je začetek gradnje predvidoma septembra 2024, konec pa pomladi 2025.

Potrebujejo nekaj čez 300.000 evrov 

V ponedeljek sta v telovadnici šole donatorsko pogodbo podpisala župan mariborske občine Saša Arsenovič in predsednik uprave Nove KBM John Denhof. Denhof je ob tej priložnosti poudaril, da banka tudi po združitvi s SKB v okviru skupine OTP ostaja zavezana lokalnemu okolju. "Veseli me, da Maribor vlaga v najpomembnejši smeri, to je ustrezna izobrazba otrok. Ponosen sem, da sem lahko del te zgodbe in pripomorem k razvijanju skupnosti," je dejal. 

"Zahvaljujemo se Novi KBM za donacijo v višini 120 tisoč evrov, ki bo omogočila realizacijo tega pomembnega projekta. Vrednost celotnega projekta je približno 300 tisočakov," so veseli na MOM.

Nova igrišča | Avtor: Marko Pigac Marko Pigac

Igrišča bodo odprta za javnost, kar bo omogočalo, da se na njih srečujejo različne generacije in kulture. "Ponosni smo, da bo v prihodnje na tem igrišču možno slišati različne jezike in spoznati različne kulture – tudi zaradi Mednarodne šole. Tako nadaljujemo z razvijanjem Maribora kot mesta, ki omogoča priložnosti za vse," dodajajo na MOM.

Poudarjajo, da je prejetje take zajetne donacija (120 tisočakov) zanje izjemno pomemben korak k uresničitvi cilja izgradnje igrišča: "Ta donacija ne omogoča le financiranja del in opreme, temveč ustvarja prostor, kjer se bodo lahko otroci, mladi in mladi po srcu varno, ustvarjalno in športno razvijali. Veseli smo, da imamo priložnost sodelovati z Novo KBM, z donatorjem, ki prepozna vrednost takih projektov za skupnost."

MOM se je sicer prijavila tudi na razpis MGTŠ za sofinanciranje sredstev v izgradnjo športne infrastrukture v letu 2024. Z vlogo kandidira za sofinancerska sredstva v vrednosti 100.000,00 EUR. Odločitev ministrstva o dodelitvi sofinancerskih sredstev še ni bila objavljena.

Nova igrišča | Avtor: Marko Pigac Marko Pigac

dezurni@styria-media.si