Trajnostno
481 ogledov

Z zavestno potrošnjo spreminjamo svet

Obutev, čevlji, nakupovanje
1/3
Profimedia
Vsako leto 5. junija obeležujemo svetovni dan okolja, namenjen povečanju ozaveščenosti o ključnih okoljskih izzivih. Letošnji slogan "Naša zemlja, naša prihodnost" poziva k obnovi degradiranih zemljišč in boju proti dezertifikaciji, ki trenutno vpliva na približno 3,2 milijarde ljudi po vsem svetu.

Suša, ki jo povečujejo klimatske spremembe, bo do leta 2050 verjetno prizadela več kot tri četrtine svetovnega prebivalstva. Ti podatki poudarjajo nujnost globalnih prizadevanj za obnovitev ekosistemov in preprečevanje nadaljnje degradacije tal.

Globalni izzivi, lokalne rešitve

Čeprav je prebivalcem Slovenije, ki se ponaša z bogato naravno dediščino in visoko stopnjo gozdnatosti, pojem dezertifikacije tuj, nas svetovni dan okolja kljub temu opominja, da je trajnostna skrb za naš planet globalna odgovornost. Današnji dan zato služi kot priložnost, da razmislimo, kako lahko na svoj način prispevamo k zdravju našega planeta.

Ko govorimo o trajnostnem ravnanju z okoljem, najpogosteje pomislimo na ravnanje z odpadki, ki predstavljajo enega izmed največjih bremen za okolje. V tem kontekstu se posebej pogosto osredotočamo na ločeno zbiranje odpadkov. V letu 2023 se je delež ločeno zbranih odpadkov v Sloveniji denimo povečal za šest odstotnih točk na 77,3 odstotka, kar nakazuje na vedno višjo stopnjo zavedanja prebivalcev o njihovem vplivu na okolje.  

Pomen zavestne potrošnje

Vendar pa je v zadnjih nekaj desetletjih, še posebej v ekonomsko bolj razvitih državah, poleg odpadkov postala pereči problem potrošnja. Kot potrošniki imamo s svojimi vsakodnevnimi odločitvami vedno večji vpliv na okolje.  

Ladeja Godina Košir | Avtor: Taja Harris Taja Harris
O tem smo se pogovarjali z Ladejo Godina Košir, ustanoviteljico Instituta za krožno gospodarstvo Circular Change, ki je partner projekta PSLifestyle v Sloveniji.

"Potrošništvo ni zgolj okoljski izziv – predstavlja tudi velik družbeni in ekonomski problem. Hiperproizvodnja in hiperpotrošnja, ki smo jima priča v zadnjih tridesetih letih, nista vzdržni v nobenem kontekstu. Večja kupna moč bi morala pomeniti tudi večjo ozaveščenost – razmisliti moramo, kaj resnično potrebujemo in kaj le navidezno povečuje našo srečo, v resnici pa zaradi procesa proizvodnje in potrošnje zmanjšuje kakovost našega življenja. Kupujmo manj in izbirajmo kakovostno, vzpostavimo odnos do kupljenega – negujmo, vzdržujmo, popravljajmo in predelujmo. S tem bomo porabili manj dragocenih virov – denarja, časa, energije in surovin – in izboljšali kakovost našega bivanja," je povedala Ladeja Godina Košir.

Spremenimo navade, spremenimo svet

Na to dejstvo opozarja tudi projekt PSLifestyle, ki nudi platformo za izračun lastnega ogljičnega odtisa in obenem ponuja konkretne nasvete, kako ga zmanjšati na različnih področjih, kot so bivanje, prehrana, mobilnost in druga potrošnja. Presenetljivo velik delež izračunanega ogljičnega odtisa posameznikov izhaja prav iz njihove potrošnje, kar poudarja pomen odgovornih nakupovalnih odločitev in zmanjšanja nepotrebnih izdatkov.

"Tako kot se posamezniki lotimo hujšanja, se lotevamo tudi zmanjševanja naših negativnih vplivov na okolje. Najprej moramo spoznati naše izhodiščno stanje – v našem primeru to pomeni uporabo spletnega orodja PSLifestyle, ki deluje kot 'tehtnica'. Orodje nam omogoča, da izmerimo svoj ogljični odtis, hkrati pa pridobimo nasvete za zmanjšanje tega odtisa v našem vsakdanjem življenju na področjih, kot so energetska učinkovitost doma, prehranske navade, načini prevoza in druga področja potrošnje," je pojasnila Godina Košir. "Jasnih smernic in idej za izboljšave se držimo kot načrta za 'eko dieto', ki na pozitiven in motivacijski način spreminja naše življenjske navade. Postanemo bolj ozaveščeni o možnih spremembah, ki niso samo koristne za nas, ampak tudi manj obremenjujoče za naše okolje. Z začetnimi spremembami pri sebi lahko nato kot aktivni državljani začnemo spreminjati svet okoli nas."

Ladeja Godina Košir | Avtor: Taja Harris Taja Harris
Sprejemanje sprememb v našem vsakdanjem življenju je lahko izziv, saj se pogosto soočamo z udobjem navad, ki smo jih z leti vgradili v svojo rutino. Vsaka sprememba, tudi tista, ki vodi k bolj trajnostnemu načinu življenja, zahteva prilagoditev in vztrajnost. 

"Upoštevajmo enostavno pravilo. Pred vsako odločitvijo, naj bo to v poslovnem ali družinskem okolju, se vprašajmo – ali bo to dejanje imelo pozitiven vpliv zame, za mojo ožjo skupnost in za celoten planet? Poskusite in opazili boste spremembo, ki bo v vas prebudila ustvarjalnost in prijeten občutek, da je mogoče z manj doseči več," še svetuje Ladeja Godina Košir. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.