Uporabno
135 ogledov

Bolečine v palcu na roki – kako jih trajno odpraviti?

medicofit Medicofit
Bolečina v palcu je pogost in pogosto prezrt problem, ki lahko močno vpliva na vašo vsakodnevno funkcionalnost. Ali ste vedeli, da naš palec igra ključno vlogo pri skoraj vsakem opravilu, ki ga izvedemo z roko? Od preprostih opravil, kot je držanje skodelice, do bolj zapletenih nalog, kot je tipkanje – naš palec je nenehno v uporabi. Zato lahko bolečina v tem malem, a izjemno pomembnem delu telesa, postane velik izziv.

Bolečina v palcu na roki je pogosta težava. Naš palec sodeluje pri približno 50 % vseh funkcij roke, če je palec boleč ali poškodovan, je lahko uporaba roke zelo otežena.

Številni dejavniki lahko prispevajo k nastanku bolečine - od ponavljajočih se gibov in prekomerne obremenitve do poškodb in vnetja. V vsakem primeru pa bolečina v palcu ni nekaj, kar bi smeli prezreti. Poleg tega, da povzroča nelagodje, lahko nezdravljeno stanje vodi do resnejših težav, kot so izguba funkcionalnosti ali nastanek kronične bolečine.

V Kliniki Medicofit smo specializirani za zdravljenje bolečin v palcu. Razumemo, kako pomembna je celostna obravnava, ki ni osredotočena le na lajšanje simptomov, temveč tudi na odpravo vzroka bolečine in preprečevanje ponovitev.  V nadaljevanju vam predstavljamo pogoste vzroke in učinkovite rešitve za vaše težave.

medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Pogosti vzroki bolečine v palcu

Poškodba palca (zvin)

Zvini palca so izredno pogosta poškodba, ki nastane kot posledica raztezanja ali poškodbe vezi v palcu. Vezi so trakovi močnega, vlaknastega tkiva, ki povezujejo kosti. Ob poškodbi se pojavi bolečina v palcu, ki ji največkrat sledi še nastanek otekline.

Kako pride do zvina palca? Zvini se najpogosteje pojavijo ob padcu na iztegnjeno roko.

Manjše poškodbe, pri katerih vezi niso pretrgane, se lahko zacelijo s preprosto nego in terapevtskimi vajami. Priporočamo vam upoštevanje načel RICE (počitek – led – kompresija – elevacija).

Če imate delno pretrgano vez v palcu, bo morda potrebna začasna opornico za imobilizacijo palca. Če je poškodba povzročila popolno pretrganje vezi, bo potrebno operativno popravilo, kateri sledi fizioterapevtska rehabilitacija.

Fizioterapija je ključna pri okrevanju po poškodbi palca. Fizioterapevti Klinike Medicofit vam pomagajo zmanjšati bolečino in oteklino ter izboljšati gibljivost in moč palca. S pomočjo individualno prilagojenega programa pospešimo proces celjenja in preprečimo nadaljnje poškodbe.

Artritis palca

Hrustanec je posebna vrsta tkiva, ki deluje kot blažilec in mazivo za sklepe, kar omogoča, da kosti gladko drsijo druga ob drugi, brez trenja ali bolečin. Vendar pa lahko artritis baze palca povzroči neprijetne simptome, kot so bolečina, togost, otekanje v bližini sklepa ter zmanjšan obseg gibanja.

Naši pacienti običajno opišejo, da se simptomi poslabšajo pri premikanju palca in povzročajo hudo bolečino pri stiskanju. Največkrat gre za stanje imenovano »rizartroza«, kjer se obrabi hrustanec med bazo palca in zapestjem.

To se lahko zgodi zaradi različnih razlogov, vključno z osteoartritisom, revmatoidnim artritisom ali poškodbo palca. Ker je artritis progresivna bolezen, se simptomi sčasoma poslabšajo, zato je pomembno, da simptome prepoznamo in upočasnimo napredovanje bolezni.

Zdravnik lahko predpiše protivnetna zdravila, vsem pacientom pa se priporoča še obisk fizioterapevta.  Kajti fizioterapija ne le zmanjša bolečino, ampak tudi krepi mišice okoli sklepa, kar dolgoročno prispeva k stabilnosti in zmanjšanju nadaljnjih degenerativnih sprememb.

Sprožilni prst

Sprožilni prst je stanje, pri katerem se pojavi vnetje tetivne ovojnice, kar povzroči, da se palec oz. prst zatakne ali celo zaklene v upognjenem položaju. Do tega stanja največkrat pride zaradi ponavljajoče se uporabe ali poškodbe prsta.

Simptomi sprožilnega palca se kažejo kot:

  • Bolečina v palcu;
  • Boleč vozliček v bližini baze palca;
  • Težave pri polnem iztegu palca;
  • Občutek klikanja ali pokanja pri upogibanju.

Ali gre za redko stanje? Sprožilni prst je eden najpogostejših vzrokov za bolečine v rokah nasploh. Natančni vzroki za njegov nastanek niso znani, vendar ga pogosteje srečujemo pri bolnikih s sladkorno boleznijo in revmatoidnim artritisom ter pri tistih, ki izvajajo dejavnosti, ki vključujejo močan oprijem.

Zdravljenje sprožilnega prsta je odvisno od resnosti in trajanja simptomov. Včasih se stanje izboljša še z izvedbo terapevtskih vaj. Pri trdovratnem sprožilnem prstu svetujemo nošenje opornice za preprečevanje mišičnih kontrakcij, ki lahko poslabšajo vnetje tetive in obravnavo pri fizioterapevtu.

Operacija za sprostitev tetive je le redko potrebna, saj smo izredno uspešni s sodobno konservativno obravnavo. S specialno fizioterapijo v Kliniki Medicofit lahko povsem ne-invazivno zmanjšamo vnetje tetivne ovojnice ter izboljšamo drsenje tetiv prizadetega prsta.

medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

De Quervainov tenosinovitis

De Quervainova bolezen je stanje, podobno sprožilnemu prstu, vendar gre tukaj za vnetje tetiv, medtem ko gre pri sprožilnem prstu za vnetje tetivne ovojnice. De Quervainova bolezen povzroča bolečino na strani palca v zapestju in lahko povzroči tudi:

  • Občutljivost, ki se širi po podlakti;
  • Oteklino na strani zapestja;
  • Težave pri stiskanju pesti in prijemanju predmetov.

Zakaj se pojavi tenosinovitis? Natančni vzroki za bolezen niso znani, vendar strokovnjaki menijo, da lahko hobiji ali dejavnosti, ki vključujejo ponavljajoče se gibe zapestja, ali poškodbe povzročijo vnetje kit v tem predelu. Vnetje omeji gibanje tetiv in povzroča bolečino. Najpogosteje se pojavi pri ženskah, starih med 30 in 50 let.

Zdravljenje De Quervainovega tenosinovitisa je odvisno od stopnje vnetja. V večini primerov ni potreben poseg, saj s fizioterapevtskimi tehnikami dosežemo učinkovito zmanjšanje bolečine in vnetja ter izboljšanje gibljivosti palca.

Sindrom karpalnega kanala

Karpalni kanal je ozek tunel kosti in vezi znotraj zapestja, skozi katero poteka velik živec, imenovan živec medianus. Ta živec omogoča zaznavanje občutka palca, kazalca, sredinca in prstanca. Sindrom karpalnega kanala običajno povzroča nelagodje in bolečine v prstih, lahko pa se le-te razširijo po celotni roki.

Kdaj se pojavi sindrom karpalnega kanala?  Stanje nastopi, ko se v zapestnem prehodu stisne živec medianus. To lahko povzroči mravljinčenje ali bolečine v palcu in prvih treh prstih. Drugi simptomi vključujejo še:

  • Zmanjšano moč prijema
  • Težave pri izvajanju finih motoričnih gibov
  • Odrevenelost

Nekateri pogosti vzroki za nastanek so ponavljajoči se gibi rok, zlomi zapestja, revmatoidni artritis, ciste ali tumorji v zapestju, sladkorna bolezen ali druge presnovne motnje-

Fizioterapija ima ključno vlogo pri zdravljenju sindroma karpalnega kanala, saj pomaga zmanjšati vnetje, izboljšati gibljivost in okrepiti mišice okoli zapestja. Z individualno prilagojenim programom vaj v Kliniki Medicofit lahko izboljšate funkcionalnost roke in zmanjšate simptome karpalnega kanala brez operacije.

Pri osebah s hujšimi simptomi bo morda potreben poseg, s katerim se prekine prizadeta vez in s tem zmanjša pritisk na živec – vendar pozor, po posegu se lahko pojavi stalna odrevenelost ali šibkost v roki, zato vedno najprej poskusimo s konservativnimi metodami.

Kako vam pri bolečini v palcu na roki pomagamo v Kliniki Medicofit?

Ko gre za obvladovanje bolečin v palcu, je specializirana fizioterapija ključnega pomena za lajšanje simptomov, izboljšanje funkcije in preprečevanje prihodnjih težav. Klinika Medicofit, center za specialno fizioterapijo, nudi celostno in prilagojeno obravnavo, ki temelji na najsodobnejših znanstvenih dognanjih in individualnih potrebah pacientov.

Vsak pacient prejme individualiziran načrt zdravljenja, prilagojen specifičnim potrebam in stanju. Naši izkušeni fizioterapevti že ob prvem obisku izvedejo temeljito diagnostično terapijo, da natančno določijo vzrok bolečine v palcu. Na podlagi ocene pripravijo prilagojen program vaj in terapij, ki zmanjšujejo bolečino, izboljšujejo gibljivost in krepijo mišice.

Klinika Medicofit ponuja celostno obravnavo, ki vključuje sodelovanje različnih strokovnjakov, kar omogoča celovito in učinkovito zdravljenje, ki upošteva vse vidike pacientovega stanja.

medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Uporabljamo napredne terapevtske tehnike, kot so manualna terapija, kinezioterapija, HiTop elektroterapija, ultrazvočna terapija, TECAR terapija, Summus Laser in številne druge. Manualna terapija vključuje različne manipulacije in mobilizacije sklepov ter mehkih tkiv, kar pomaga zmanjšati bolečino in izboljšati gibljivost.

Na kineziološkem oddelku izvajamo specifične vaje za krepitev mišic in izboljšanje stabilnosti palca, medtem ko s pasivnimi tehnikami poskrbimo za zmanjšanje začetne faze vnetja in bolečine.

Medicofit ne ponuja le zdravljenja, ampak tudi preventivne programe in izobraževanje pacientov. Naši fizioterapevti vas naučijo pravilne tehnike gibanja in vaj, ki pomagajo preprečiti ponovitev težav. Prav tako svetujemo o prilagoditvah pri vsakodnevnih dejavnostih, kar pripomore k dolgoročnemu zdravju vaših dlani.

Zaupajte nam svoje zdravje in se pridružite številnim zadovoljnim pacientom, ki so že izkusili prednosti naše vrhunske fizioterapije. Ne odlašajte, naredite korak k bolj zdravemu in bolečin prostemu življenju.

 
Viri in literatura

Jeanmonod, R., Harberger, S., Sina, R. E., & Waseem, M. (2024). Trigger Finger. In StatPearls. StatPearls Publishing.

Colonna, S., & Borghi, C. (2024). Rhizarthrosis Part II: A New Approach of Manual Therapy and Therapeutic Exercise. Cureus, 16(1), e52999. https://doi.org/10.7759/cureus.52999

Smolen, J. S., Aletaha, D., & McInnes, I. B. (2016). Rheumatoid arthritis. Lancet (London, England), 388(10055), 2023–2038. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30173-8

Goel, R., & Abzug, J. M. (2015). de Quervain's tenosynovitis: a review of the rehabilitative options. Hand (New York, N.Y.), 10(1), 1–5. https://doi.org/10.1007/s11552-014-9649-3