Uporabno
1702 ogledov

Kdaj vemo, da je vino kakovostno? Takrat, ko prosimo za še en kozarček

Vinakoper Vinakoper
Voditi pogovor ob kozarcu žlahtne kapljice je neprecenljiva izkušnja. Še posebej s sogovorniki, ki z iskrico v očeh pripovedujejo o čudovitih istrskih sortah. Zgodbe, ki jih piše pristno slovensko vino, so najbolj dragocene in nekaterim očem tudi skrite.

Dolga vinska pot, ki šteje skoraj 600 hektarjev skrbno obdelanih vinogradov in se vije vse od krasnega Debelega Rtiča pa do sanjskih Sečovelj, piše nepozabne spomine. Podjetje Vinakoper je svojo zgodbo začelo pisati leta 1947, šest let kasneje pa je zrasla vsemogočna klet, ki se je ohranila do danes. Vinakoper so resda vodilni proizvajalec vin v Sloveniji, pa vendar to ni njihov edini cilj.

Vinakoper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Več kot samo vino

Direktor družbe, magister Borut Fakin, prijazno pojasni: »Vsi, vpleteni v Vinakoper, se ne vidimo samo kot nekdo, ki prodaja dobro vino, ampak kot ambasadorji Istre. Stremimo k drugačnosti in ob tej priliki poudarjamo bogato vinsko zgodbo Istre, ki je povsem drugačna od drugih. Gre za tradicijo, vrednote, kulturo, za ljudi, ki tukaj živijo, za znanje in izkušnje, ki jih imamo.« Ob tej priliki predstavlja vinski butik, katerega glavni namen je, da ponuja več kot samo vino. »Namenjen je vsem, ki življenje zajemate s polno žlico in uživate v pestrih kulinaričnih zgodbah.« V tej luči je treba predstaviti manjše butične izdelke, kot so tartufi, oljčno olje, testenine, sol, siri in mesnati izdelki. Vse naštete dobrine imajo eno rdečo nit – vino. Vinski butik razvaja s ponudbo avtohtonih izdelkov lokalnega značaja in tako potrjuje, da je slovenska Istra najlepši biser kulinaričnih destinacij.

1/5
Anže Petkovšek

 

Med sprehodom po prijetnem vinskem butiku naše oko kaj hitro zaide v kotiček, kjer so štirje naravni kozmetični produkti. Ali ste vedeli, da so grozdne peške bogate z antioksidanti oziroma s snovmi, ki blagodejno vplivajo na kožo in tako upočasnjujejo proces staranja? Prav zato so se zaposleni pri Vinakoper odločili, da iz grozdnih pešk oziroma odpadnih surovin, ki jih za izdelavo vina ne potrebujejo, naredijo ekstrakt, iz katerega nastanejo ženski in moški losijoni ter geli za tuširanje

Vinakoper | Avtor: Vinakoper Vinakoper

Restavracija Kogo: Istrska kulinarika v sveži preobleki

Dobro leto nazaj, natančneje 13. 5. 2021, je vrata v vrhunsko mediteransko kulinariko odprla restavracija Kogo. S samim imenom želijo ohranjati istrsko tradicijo, saj kogo po istrsko pomeni kuhar. Gre za del sklopa kleti Vinakoper, ki združuje tradicijo ter privablja ljudi vseh generacij. Če ste željni večhodnega kulinaričnega doživetja z mediteranskim pridihom, je restavracija Kogo prava izbira za vas.

Restavracija Kogo | Avtor: Vinakoper Vinakoper

Meniji so prilagojeni letnim časom. Prav tako se spreminjajo tudi dnevna kosila. Ponujajo namreč tedenske jedilnike, za vikend pa svojo ponudbo osvežijo. Junija bodo mladi kuharji predstavili povsem osveženo ponudbo, ki jo bodo sestavljale pristne istrske sestavine. Nove jedilnike pirpavlja glavni kuhar Tilen Župevec. Manjkalo ne bo pašt, rib, tartufov, divjačine in dobrega vina. Prefinjen ambient z mlado zasedbo se lahko pohvali tudi s svojimi steklenicami vina, ki so na voljo zgolj na lokaciji. 

Restavracija KOGO | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Mnogim se pogosto poraja vprašanje, kdaj piti rdeče in kdaj belo vino. Ali obstaja pravilo? Direktor Vinakoper Borut Fakin na to odgovarja: »Sodelavci so me naučili, da si vsak izbira vino, ki mu paše. Strogega pravila, kdaj piti rdeče in kdaj belo, ni. Res pa velja, da se večina ljudi poleti večkrat odloči za belo vino, medtem ko se pozimi pogosteje nazdravlja z rdečim. Izbira je odvisna tudi od tega, kaj imamo na krožniku. Če jemo ribe ali hladne jedi, navadno posežemo po belih vinih ali penini. K steaku in težji hrani pa se bolj priležejo rdeča vina.Včasih lahko najdemo tudi kombinacije, ki niso v šolskih pravilih. Na primer pica in refošk. Toplo priporočam.«

Direktor Borut Fakin | Avtor: Vinakoper Vinakoper

Najlepše melodije se pesnijo v kleti

V petdesetih letih prejšnjega stoletja je Slovenija postala bogatejša za eno vinsko klet. Hladen, a vendar čudovit prostor, v katerem zorijo najboljša vina, ima kapaciteto za kar 7 milijonov litrov, na leto pa jih pridelajo več kot tri milijone. Kletarji vsako leto po trgatvi grozdje v kleti skrbno negujejo. En del pridelanega vina gre naslednje leto takoj na trg, medtem ko drugi del ostane v kleti na zorenju. V kleti se nahaja tudi arhiv vin, kjer vinski botri hranijo svoje steklenice in spremljajo zorenje vin. Eden mnogih vinskih botrov je bil tudi slovenski pesnik Tone Pavček.

Vinakoper | Avtor: Vinakoper Vinakoper

Klet Vinakoper se lahko pohvali z največjim lesenim sodom v Sloveniji. Ta pričevalec zgodovine je bil izdelan istega leta kot klet, torej 1953, in se je ohranil vse do danes. Sprejme kar 41427 litrov. Danes žal ni več v uporabi, še vedno pa velja za enega največjih lesenih sodov v Evropi. Včasih so v njem hranili malvazijo, kar lahko razberemo po zeleni obrobi soda. Obrobe na vinskih sodih nakazujejo vrsto vina – zelena obroba za belo in rdeča za rdeče vino.

Vinakoper | Avtor: Vinakoper Vinakoper

Če bi en sam človek želel popiti cel sod, bi potreboval 56 let, na dan pa bi moral popiti kar 2 litra vina.

 

V vinski kleti ne zasledimo zgolj tradicionalnih sodov iz lesa, pač pa tudi inox cisterne za vino. Vino v lesu zori dlje časa in z zorenjem pridobiva na kompleksnosti, ki jo je moč zaznati v vonju in okusu. V inoxu stika z lesom ni, zato se ta uporablja predvsem za pridelavo svežih vin s sadnimi aromatikami.

 

Kdaj vemo, da pijemo kakovostno vino? »Odgovor je povsem preprost,« hudomušno začne gospod Fakin: »Vino je dobro takrat, ko hitro prosiš za še en kozarec. Vsako vino ima za sabo neko zgodbo. Za vsako steklenico mora nekdo obrati grozdje, zanj skrbeti v kleti, vino napolniti v flaške in ga pospremiti na trg. To zgodbo moramo ceniti, saj nič ni samoumevno.«

Vinakoper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vino, ki ga je pila tudi cesarica Sisi

Malokdo ve, da ima refošk zelo bogato zgodovino. Eden največjih kraljevih parov Franc Jožef in Sisi sta našo Istro naravnost oboževala, zato sta tam večkrat letovala in si privoščila kakšno kapljico rujnega refoška. 

Zagotovo ste že slišali za parenzano oziroma vinsko železnico? Danes služi kolesarskim stezam, včasih pa se je tam vila vinska železnica, po kateri so iz Istre na Dunaj vozili nič drugega kot refošk. Vinakoper želijo obuditi te nepozabne zgodovinske like, ki so se z refoškom srečali že dolgo pred nami. 

Svet se spreminja, prihajajo novi kupci, mlajši kupci z drugačnim odnosom in okusom do vina. V ospredje nedvomno prihajajo bolj elegantna, sadno čista in prijetno pitna vina. Takšen je zagotovo tudi prenovljeni refošk. Gre za moderno in uravnoteženo vino, ki je na nivoju višjega kakovostnega razreda. Barva vina je dihjemajoča, medtem ko na vonju doživimo pravo eksplozijo sadnosti. 

Refošk je resnično pripravljen na tek na dolge proge, saj se z njim lahko srečamo v različnih podobah, bodisi v obliki penečega vina, roseja, čisto mladega refoška, povsem dozorelega in še bi lahko naštevali. Vinakoper so letos na hrvaški Vinistri prejeli kar 7 nagrad, od teh celo šampijona za refošk.

V prodajo pa kmalu prihaja prav posebna, prva polnitev ekološkega refoška. V kleti Vinakoper so trajnostno naravnani. Poleg tega so pred kratkim pred kletjo postavili tudi polnilnice za elektronske avtomobile in naredili kozmetiko iz pešk. 

Degustacija vin

V času epidemije koronavirusa, ki je zaznamoval marsikatero podjetje, so pri Vinakoper zavihali rokave in se podali v nove projekte. Med njimi sta bili tudi renovacija obstoječega degustacijskega prostora in izgradnja nove degustacijske sobe. Prvi prostor je namenjen manjšim skupinam (bodisi sestankovanjem, predavanjem, zaprtim družbam in podobno), drugi in nekoliko večji pa je namenjen številčnejšim skupinam, saj lahko naenkrat sprejme kar 50 ljubiteljev vina. Za najem prostorov je potrebna predhodna najava. 

1/2
Vinakoper

 

Vinski butik ima tudi vinomate z vsemi značilnimi vini. Za tovrstno degustacijo predhodna najava ni potrebna. Vse, kar morate storiti, je, da na blagajni kupite kuponček bodisi za 3, 5 ali 8 vzorčkov in preprosto uživate v okusih in aromah Mediterana. Možen je tudi nakup vin drugih vinarjev, saj Vinakoper menijo, da boljši kot bodo vsi skupaj, bolj bodo zanimivi za potrošnika, bodi si turista, vinoljuba ali oboje skupaj.

Če boste ob trku kozarcev refoška zaslišali frazo: "Dober tek," ne gre za pomoto. V Istri se radi pošalijo in rečejo, da bi refošk lahko jedli z žlico, saj je tako gost, bogat in poln.

Vinakoper | Avtor: Vinakoper Vinakoper

Vino, ki je koristno za šport in zdravje?

Malokdo bi verjel, če bi mu rekli, da je vino koristno tako za šport kot tudi zdravje. Vinakoper kot edina klet v Sloveniji že 22 let zapored prireja dobrodelne licitacije barik sodčkov in tako nekaj dobrega stori za otroška življenja. Vsa zbrana sredstva, ki jih je skupaj mimogrede že skoraj pol milijona evrov, donirajo pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice v Izoli. Denar je namenjen nakupu novih ultrazvokov, postelj, pižam, skratka vsemu, kar potrebujejo pri vsakodnevnem delu. 

Ali ste bili že kdaj priča nogometni tekmi v kleti? Podjetje Vinakoper je preteklo leto organiziralo nogometno tekmo v vinski kleti in – ne boste uganili, kdo je prišel tekmovat – naša moška nogometna reprezentanca. Ker pa se Vinakoper zavzemajo za enakopravnost spolov, so za nežnejši spol priredili tekmo v vinogradu, kjer so na gol streljale naše ženske nogometne reprezentantke. Pa naj še kdo reče, da vino in šport ne sodita skupaj.