Vizita za živali
35484 ogledov

Čeprav na to opozarjajo že leta, Slovenci še vedno to počnemo

festival za ljubitelje živali Saša Despot
Novembra 2023 je v veljavo stopil nov zakon o zaščiti živali. Čeprav je zakon predvideval veliko sprememb, pa teh še vedno ni na vidiku.

Minuli konec tedna je v Novi Gorici potekal Žurnalov Festival za ljubitelje živali. Vnovično je bila rdeča nit našega dogodka odgovorno skrbništvo živali in do okolja. Beseda o odgovornem skrbništvu živali se v zadnjem času v javni agendi rado pojavlja, nekateri posamezniki pa temu področju posvetijo celotno življenje.

festival za ljubitelje živali | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ena izmed takšnih je Ingrid Zidarič, dolgoletna veterinarska inšpektorica iz območnega urada UVHVVR Nova Gorica, ki je tudi na Festivalu za ljubitelje živali večkrat poudarila pomen primerne skrbi za živali. Kot je uvodoma povedala, je veterinarskih inšpektorjev malo, njihovo delo pa je izjemno odgovorno. Ravno zaradi tega razloga se ne čudi, da je med mladimi manj zanimanja za omenjen poklic.

festival za ljubitelje živali | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Novembra 2023 je v veljavo stopil nov zakon o zaščiti živali, ki je s seboj prinesel precej sprememb. Med glavnimi sta popolna prepoved privezovanja psov ter hujše posledice oziroma kazni za povzročitev poškodb in trpljenja iz malomarnosti. Leta 2021 pa je začel veljati tudi zakon, ki prepoveduje usmrtitev zdravih živali. Med drugim novembrski zakon prav tako prepoveduje uporabo živali v cirkusih ter vzpostavitev mobilne klavnice in obveznega internega nadzora v klavnicah.

festival za ljubitelje živali reportaža Slovenija Kaj se dogaja – Novo Gorico preplavili konji, mačke, psi?!
 

Zanimalo nas je, če se je sprejetje zakona, ki naj bi ostreje kaznoval mučitelje živali, že preslikalo v prakso. Sogovornica nam je odgovorila, da po njenih opažanjih do bistvenih sprememb (še) ni prišlo. "Nekatere stvari so drugače kategorizirane, dopolnjene, predvsem glede zaščite rejnih živali. Svoje delo že dolga leta opravljamo na takšen način, kot ga sicer dopolnjen zdajšnji zakon, pričakuje," je pojasnila.

Mučenje živali | Avtor: Profimedia Profimedia
Dodala je, da v kolikor prihaja do nepravilnosti, vselej nemudoma odreagirajo. Nov zakon je označila za precej vroče vprašanje: "Dejansko so ekscesi vedno bili in žal vedno bodo. Prav nič jih ni več, kot jih je bilo v preteklosti, morda celo manj, saj so ljudje bolj osveščeni."

Ilegalne trgovine z živali še vedno velik problem

Med pogovorom se je dotaknila aktualne tematike glede nakupa psov pri nepreverjenih preprodajalcih. "Opažamo, da ljudje pse še vedno kupijo tam, kjer so najbolj poceni. Kupijo jih na ulici od preprodajalcev, na parkiriščih oziroma jih gredo iskat k nekomu, ki ga ne poznajo in od njega prejmejo ponarejene dokumente. Čeprav o tem opozarjamo že leta, se frekvenca tovrstnih nakupov zmanjšuje prepočasi," je kritična. Dodala je, da se močno poudarja dobrobit živali, kar ni nič drugega kot to, da vemo, od kod žival prihaja in jo gremo iskat k vzreditelju. "Če tega ne storimo, podpiramo ilegalno trgovino z živalmi," je prepričana strokovnjakinja.

festival za ljubitelje živali | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Smo Slovenci vestni skrbniki živali?

"Generalno gledano lahko rečem, da smo Slovenci vestni skrbniki," nam je odgovorila veterinarska inšpektorica. A vestno skrbništvo vključuje tudi to, da ne pogledamo stran, kadar vidimo, da je žival v stiski. Če smo osveščeni, bomo namreč takoj prijavili sum mučenja živali.

festival za ljubitelje živali | Avtor: Matija Janezic Matija Janezic
"To bomo storili na pravilen način. Prijavo bomo podali na najbližji veterinarski upravi, ki ji bomo sporočili, da smo bili priča nečemu, za kar menimo, da se ne bi smelo dogajati. Dobrodošlo je, da se ob podani prijavi predstavimo z imenom in priimkom, pa čeprav lahko to storimo tudi povsem anonimno. Možnosti o izbiri anonimnosti pri prijavi pa se Slovenci žal še vedno zelo držimo.

Konj lipicanec žival Inšpektorica Slovenija "V času svoje kariere še nisem spoznala namernega mučitelja živali."

V nadaljevanju je izpostavila, da imajo inšpektorji vsekakor dolžnost, da ne razkrijejo prijavitelja. "Želja po anonimnosti izvira predvsem iz tega, da je veliko prijav neutemeljenih. Njihov glavni motiv pa je običajno slovenska žlehtnoba," je svoje izkušnje z nami delila izkušena veterinarska inšpektorica, s katero smo pred časom na temo dogodkov iz terena, ki so jim priča veterinarski inšpektorji v Sloveniji, izvedli daljši intervju. Preberete si ga lahko TUKAJ.

Kadar se človek ob prijavi predstavi ter pove sum o zlorabi živali, se veterinarska inšpekcija z vso resnostjo nemudoma odzove. V tem primeru vedo, da je nekaj zagotovo narobe. Takrat prijavitelji običajno tudi pustijo svojo telefonsko številko ter prosijo inšpektorje, naj jim sporočijo kakršnekoli nove informacije oziroma ugotovitve. "Včasih se zgodi, da je žival na določeni lokaciji, ki je tudi njim neznana, znajo pa jo dobro opisati," je dejala.

festival za ljubitelje živali | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za zaključek je Zidarič še poudarila, da se moramo celo življenje učiti, tako mi kot psi: "Zato, da se nečesa naučimo, pa se moramo osveščati in pridobivati informacije na pravih mestih, in ne zgolj na internetu ter družbenih omrežjih, kjer napačnih informacij resnično ne manjka. Prave informacije je priporočljivo poiskati pri primernih institucijah. Če imamo težavnega psa, je tako nujno, da se pogovorimo s strokovnjaki, ki imajo s tem področjem veliko izkušenj in nam lahko svetujejo."

psički Krute zgodbe Slovenija Tudi o pasjih tovarnah, ki so bile nedavno odkrite v Sloveniji

Živali moramo pustiti, da je žival

Sogovornica je še poudarila, da nikakor ne smemo iti ne v eno ne v drugo skrajnost. "Danes smo priča poosebljenju živali. Tega je res veliko. Žival ni človek, žival je žival. Ne smemo ji vzeti te identitete, ker s tem posegamo v njene pravice," je jasna.

Ljudje dandanes živali pogosto dojemamo kot otroke, kar je po mnenju Zidarič povsem zmotno. "Otrok se razvija in napreduje, žival pa ostane v svoji živalski sferi," je pojasnila. Zaključila je z mislijo, da je pomembno, da se skrbniki zavedajo odgovornosti, ki jo prejmejo, ko žival pripeljejo domov: "V zdajšnjem času je beseda dolžnost skoraj nezaželena. Dejstvo pa je, da je to osnova. Imamo dolžnost do nekoga, ki zanj skrbimo. In za žival še toliko bolj, saj nima takšne zavesti, kot jo ima človek."

pes nov zakon Slovenija Slovenija: Uvesti želijo obvezno izobraževanje za lastnike psov

Festival za ljubitelje živali presegel pričakovanja

O tematiki odgovorne skrbi za živali pogosto pišemo tudi na našem mediju, kjer že vrsto let organiziramo brezplačni izobraževalni dogodek Festival za ljubitelje živali. Poleg tega, da tam otroci in ostali obiskovalci spoznajo številne živalske vrste, imajo priložnost spregovoriti z njihovimi odgovornimi skrbniki in od njih prejeti koristne informacije.

festival za ljubitelje živali | Avtor: Matija Janezic Matija Janezic
Z dogodkom, ki ga je tudi letos obiskala množica ljubiteljev živali, smo Slovenci dokazali, da imajo živali v naših srcih prav posebno mesto. Kako pestro je bilo preteklo nedeljo v Novi Gorici in katere živali so naši najmaljši lahko spoznavali, lahko preverite v tem prispevku. Za boljšo "sliko" pa si lahko ogledate tudi spodnjo galerijo.

1/39
Saša Despot

Le z ozaveščanjem bo zlorab živali manj. Vse pa se začne z vzgojo najmlajših. Le tako bodo otroci v odraslih letih tudi sami postali odgovorni lastniki ter z živalmi primerno ravnali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žurnal24 (@zurnal24)

dezurni@styria-media.si

invalid Slovenija Slovenija Imela toliko zdravstvenih težav, da ji država ni hotela pomagati ambasadorji nasmeha terapija s psi Slovenija Vizita za živali Ogromno povpraševanja, a ne morejo vsem ugoditi
Komentarjev 1
  • sandi76 09:40 09.junij 2024.

    Slovenceljni kot ljubitelji psov imajo eno veliko napako; zavedanje, da se ves svet vrti okrog njihovih ljubljencev in je zato ostali svet nepomemben. To lahko vidiš vsak dan na javnih sprehajalnih poteh, kjer je velika večina (90%) odvezanih in prosto ...prikaži več letajo okoli. Ne glede na to, ali se taki psi zaletavajo v druge sprehajalce in jih motijo , ali pa celo besno lajajo v druge ljudi, lastniki na vse to gledajo s popolno ignoranco, saj je njihov ljubljenec center sveta , ki ga ne bo nihče motil .

Sorodne novice