Vizita za živali > Novice
253 ogledov

Tega o pasji govorici (morda) niste vedeli

Srečanje psov Profimedias
Nasršena dlaka pri psu je ob srečanju z drugim psom, mačko, človekom dokaj pogost pojav. Nekateri pasji skrbniki težje razumejo pasjo govorico, zato smo za pojasnilo prosili Leo Leskošek z Lepo vzgojen pes.

"Nasršena dlaka je znak vznemirjenosti. Pes se lahko vznemiri, ko vidi drugega psa, človeka in tako dalje," nam je povedala. Če je pes po naravi nesigurnen, potem se z nasršeno dlako po njenih besedah naredi večjega, pri tem pa opazimo spuščeno glavo in spuščen rep.

"Če je pes samozavesten, se lahko pred drugim dela močnega in velikega, pri tem so ušesa gor in rep gor. Velikost "grbe" je odvisna od same vznemirjenosti," še pravi.

Kako ločiti

Lea Leskošek dodaja, da se določeni psi, ki so nesigurni, s telesno držo in glasom naučijo odganjati ostale pse: "Se pravi, zavzamejo pozo samozavestnega psa in vključijo še svoje glasilke."
 
Nasršena dlaka | Avtor: Profimedias Profimedias
Večina samozavestnih psov, ki naredi grbo, pa po njenih izkušnjah zavzame pokončno pozo, vendar zraven niso vokalni. Medtem ko so nesigurni psi bolj vokalni, saj želijo na ta način odgnati potencialno nevarnost.
 

Tudi med igro 

"Prav tako se pes lahko vznemiri med igro in se takrat postavi dlaka pokonci. Pri tem grelahko malo za merjenje moči ali pa tudi ne. Nasršenost sama po sebi ni nekaj napačnega, saj pes tako kominicira. Dobro pa je, da znamo prebrati tudi druge znake telesa in da svojega psa poznamo," meni Lea.
 
Če je nasršen naš pes, ko se mu približuje drug pes, Lea svetuje, da ga v tem stanju ne spustimo v interakcijo, ker bi lahko zaradi napetosti narobe odreagiral tako naš kot tuj pes: "Raje počakamo in gremo v isto smer, da se energija pomiri in takrat pustimo naravno interakcijo." 
 
Lea Leskošek je s

 šolanjem v pasji šoli je začela pri ŠKK Vrhnika, kjer je opravila pripravništvo. Sledilo je opravljanje licence pri Kinološki zvezi Slovenije. Ker se je njena želja rehabilitirati agresivne pse vsak dan stopnjevala, jo je oktobra 2012 pot peljala v Ameriko, k svetovno znanemu Cesar Millanu, kjer je opravila delavnico in delala še poleg Brian Agnew in Cheri Lucas. Zdaj je del ekipe Tačke pomagačke, je glavna trenerka pri Lepo vzgojen pes, na vaša vprašanja pa odgovarja tudi na naši Viziti za živali TUKAJ. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.