Vizita za živali
13955 ogledov

Slovenski ponos, ki ga cenimo premalo

kraški ovčar
1/7
Davorin Lisjak
Edina slovenska avtohtona pasja pasma se je skozi stoletja borila za obstoj in preživetje. Če je še sto let nazaj skoraj na vsakem kraškem dvorišču "stražil" kraški ovčar, naj bi jih bilo danes na Krasu le še nekaj več kot deset.

Konec aprila so se pri psarni Miliruj, kjer vzrejajo edino slovensko avtohtono pasmo – kraške ovčarje, razveselili podmladka. Na svet so pozdravili dvanajst mladičkov, kar je rekord v zadnjih desetih letih. Čeprav so te dni povsem zaposleni s skrbjo za njihov podmladek, se bodo tako kot vsako leto doselj udeležili Žurnalovega Festivala za ljubitelje živali.

kraški ovčarji | Avtor: Davorin Lisjak Davorin Lisjak
Brezplačen dogodek, namenjen predvsem družinam z otroki in ostalim ljubiteljem živali, se bo letos odvijal 2. junija med 10.00 in 18.00 na Trgu Edvarda Kardelja 1 v središču Nove Gorice. V primeru slabega vremena dogodek prestavljamo na 16. junij.
Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Ko je priložnost v psarni Miliruj glas o kraških ovčarjih, vselej radi razširijo. In tako bo tudi tokrat. Obiskovalcem se bo predstavil njihov postavni samec Primus Miliruj, ki na pasjih razstavah tako doma kot v tujini prejema eno nagrado za drugo. V svoji zbirki ima že 18 naslovov šampiona, med katerimi je trikrat svetovni in dvakrat evropski. Obenem je njihov najtrofejnejši samec tudi član terapevtskega društva Tačke pomagačke, ki bo prav tako prisotno v Novi Gorici.

Festival za ljubitelje živali je tako kot prejšnja leta del Dežele prijateljev, kjer se odvija tudi Robin Hud festival, ki ga organizira Radio Robin. Soorganizator dogodka je Mestna občina Nova Gorica. S Festivalom za ljubitelje živali želimo pomagati, da bi se v Sloveniji krepila zavest o pomenu zdravega odnosa do živali ter najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Brezplačen in dobrodelen dogodek se bo odvijal v nedeljo, 2. junija 2024, med 10.00 in 18.00 na Trgu Edvarda Kardelja 1 v Novi Gorici. V primeru slabega vremena pa 16. junija. Sledite mu lahko TUKAJ.

Čeprav so kraški ovčarji del slovenske naravne dediščine in veljajo za našo najstarejšo slovensko avtohtono pasjo pasmo, jih po besedah lastnika psarne cenimo premalo. "V slovenskem narodu je premalo narodne zavesti, da bi za to dediščino dobro in pravilni skrbeli," kritiko izrazi Davorin Lisjak iz psarne Miliruj.

Kraški ovčar | Avtor: Davorin Lisjak Davorin Lisjak
O njihovem izvoru obstajajo različne teorije, še najverjetneje pa je, da se je kraševec razvil iz grškega molosa in bil kasneje pred več kot tisoč leti križan s pastirskimi psi ljudstev, ki so prečkala ali naselila naše kraje skupaj s svojimi ovčjimi čredami: Ilirov ali Rimljanov in Slovanov. Kraški ovčar se je skozi stoletja boril za obstoj in preživetje. Dolgo je bil zatiran, slabo priznan kot pasemski pes – približno tako kot slovenski narod.

Naša edina avtohtona pasja pasma je povezana tudi z zgodovino Lipice. Omenja se, da je upravitelj Lipice Franc Jurko leta 1558 za zaščito plemenskih kobil in žrebcev pred zvermi kupil pse, ki naj bi bili predniki kraškega ovčarja. 

O kraševcu je v Slavi vojvodine Kranjske (1689) pisal že zgodovinar baron Janez Vajkard Valvasor. Opisal ga je kot močnega in pogumnega psa, ki ga gojijo ob reki Pivki. Njegova vezanost na Kras in severno Istro je logična, saj gre za področja, kjer je bila od nekdaj razvita predvsem selitvena ovčjereja. Opuščanje ovčjereje na Krasu in kasneje obe vojni pa so kraševca pripeljale na rob izumrtja in le požrtvovalnost slovenskih kinologov je zaslužna, da je danes pasma še z nami.

pes blazno blatno Nerazumevanje Vizita za živali To vam sporoča pes, vi pa ga ne razumete

Za to si zasluge lahko lastita tudi vzreditelja iz psarne Miliruj, ki svoje ljubljenčke ponosno razkazujeta na pasjih razstavah v Sloveniji in tujini. Tam nase vselej opozarjajo s svojo lepoto in karakterjem. "To so psi z izrednim značajem, seveda pa je vsak zgodba zase. Karakter kraškega ovčarja naj bi bil prijazen, pogumen, nezaupljiv do tujcev, vendar zaščitniški do domačega kroga in lastnine. Po značaju so tako ovčarski kot pastirski psi. So tudi izjemno pametni in razmišljajo s svojo glavo ter ne ubogajo na vsak ukaz. Izredno se navežejo na gospodarja in njegovo družino. Predvsem pa imajo radi otroke," jih opisuje Damjana Lisjak iz omenjene psarne.

Skupaj z možem Davorinom si prizadevata ozaveščati o pomembnosti najstarejše avtohtone pasme pri nas. Ta z leti na Slovenskem izgublja na številčnosti. Če je še sto let nazaj skoraj na vsakem kraškem dvorišču "stražil" kraški ovčar, naj bi jih bilo danes na Krasu le še nekaj več kot deset. "Vzreditelji se zelo trudimo, da bi ga ljudje bolje spoznali, ga spoštovali takega kot so ga naši predniki vzredili in nam ga zapustili. Želimo si, da bi se bolj razširil predvsem na Krasu in seveda tudi po Sloveniji," pove Damjana.

kraški ovčarji | Avtor: Davorin Lisjak Davorin Lisjak
Trenutno je v Sloveniji registriranih okoli 1.200 kraških ovčarjev. Vzreditelja opažata, da letno število mladičev že nekaj let stagnira, čeprav je za omenjeno pasmo zanimanje v javnosti vedno večje. Razlog za manjše število mladičev vidita v premajhni izpostavljenosti pasme v preteklosti.

KD nova gorica pes preverite Vizita za živali To so znaki, ki kažejo, da vaš pes ni dovolj socializiran

Dodata, da je kraški ovčar primeren za ljudi, ki želijo imeti ob sebi psa, ki mu lahko zaupajo. "Vsak, ki pripelje kraškega ovčarja v svojo hišo, ga ne zamenja za drugo pasmo," sta prepričana sogovornika. O njihovem prijetnem karakterju se boste lahko prepričali 2. junija v Novi Gorici. Vabljeni!

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Zala
    Zala 13:55 02.junij 2024.

    Čudovit kuža. Idealen za rejce drobnice. In tiste, ki imajo hišo z vrtom. Za mestni živelj manj primeren. Kuža je danes družinski član, ki domače spremlja na večini poti.

  • PaPajapopi 08:46 02.junij 2024.

    Sem imel kraško ovčarko. Čudovito zvesto bitje. Rejci imajo pa res preveč navite cene za prodajo mladičev.

  • 4krogci 22:37 01.junij 2024.

    Zalostno, ker gre tudi ta pasma po vzoru nemskega ovcarja…..se kaksno desetletje in bo zadeva unicena zaradi posedenih kolkov kot pri nemski zlahti! In to vse in zgolj zaradi par imbecilov, ki so zaradi slabe prodaje mladicev nemskega ovcarja presaltal na kraskega!

Sorodne novice