Vizita za živali
13835 ogledov

"Pasma brez norih idej o plezanju in uničevanju pohištva"

ragdoll mačka
1/3
Tina Testen SI Luxus
Nemudoma jih prepoznamo po prikupnem videzu in svilnati dlaki. Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali boste lahko pobližje spoznali, zakaj pasma nosi takšno ime.

"Z vzrejo se ukvarjam 24 let, z razstavljanjem pa leto dlje. Prvi rodovniški muci, japonska bobtaila, sestra in brat iz istega legla, sta k meni prišli leta 1997," je uvodoma dejala vzrediteljica Tina Testen, ki v svojem vzrejališču Luxus Cats vzreja prikupne mucke ragdoll. Sama je sicer že v osnovi imela ogledane mačke pasme ragdoll, vendar so bile te tako redke, da razstavne in vzrejne mačke ni dobila v doglednem času. Luna je tako prestopila prag njenega doma leta 1999.

ragdoll mačka | Avtor: Tina Testen SI Luxus Tina Testen SI Luxus
"Od takrat dalje se sedaj skupaj z možem udeležujeva vseh svetovnih ragdoll kongresov ter se izobražujeva na mačjih seminarjih za vzreditelje in veterinarje, uspešno pa razstavljava tudi na mednarodnih razstavah mačk, tako na obeh vsakoletnih v Sloveniji (spomladi v Ljubljani, jeseni v Celju), kot tudi še vsaj desetih letno po Evropi in ZDA," je pojasnila.

 

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

ragdoll mačka | Avtor: Tina Testen SI Luxus Tina Testen SI Luxus
Ragdoll mačke nemudoma prepoznamo po njihovem ljubkem videzu. Ragdoll je srednjedolgodlaka pasma mačke srednje velikosti. Poleg milega karakterja pa je Tino pritegnilo tudi dejstvo, da mačka v nobenem pogledu ni ekstremna. "Pasemski standard nareka 'medium' pri skoraj vseh točkah: od same velikosti mačke, dolžine gobčka, telesa in repa, do velikosti uhljev. Tako kot je neekstremen izgled, so tudi neekstremne pri obnašanju," je razložila ter dodala, da so mačke prijetne sostanovalke, brez posebnih norih idej o divjanju, plezanju, skakanju ali uničevanju pohištva.

Ragdoll mačke si boste lahko pobližje ogledali v živo na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 02. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU.

ragdoll mačka | Avtor: Tina Testen SI Luxus Tina Testen SI Luxus
Pasma izvira iz Kalifornije

Ragdoll je umetno narejena pasma, ki je nastala okoli leta 1965 v Kaliforniji. Pasmo je po besedah Tine ustvarila Ann Baker, ki je imela v mislih predvsem nežen karakter, od koder izvira tudi ime ragdoll – lutka iz cunj. "Dejansko se moje mačke v naročju sprostijo in so kot lutke, ki se rade cartajo," je pripomnila. Ragdoll mačke so bile sicer znane bo po težavah s srcem, vendar so vestni vzreditelji od vsakega mladička prispevali za razvoj genetskega testa in s pomočjo tega ter periodičnih ultrazvočnih pregledov srca in posledično z izločevanjem obolelih mačk dodobra prečistili linije.

ragdoll mačka | Avtor: Tina Testen SI Luxus Tina Testen SI Luxus
"Ragdoll mačke so primerne za skoraj vsako družino, ki se zaveda, da je muca družinski član in prebije dovolj časa doma, da se lahko ukvarja z mačko oziroma še raje dvema ali tremi," je opozorila Tina. Čeprav karakterno mačke niso zahtevne, so vseeno rade v družbi in vključene v vsakodnevno dogajanje. Kot večina pasemskih mačk, pa so že mnogo generacij zgolj notranje mačke in tako neprimerne za bivanje zunaj.

norveška gozdna mačka Osupljiva pasma Vizita za živali Tu lahko v živo spoznate norveško gozdno mačko

Čeprav na prvi pogled izgleda nega mačk ragdoll izjemno zahteva, pa Tina miri, da temu ni tako. Mačke je treba česati le enkrat do dvakrat tedensko po nekaj minut. Ker je njihova dlaka svilena in mehka, se odpadla dlaka iz tkanin tudi dosti lažje odstrani. "Naše mačke so vse nege navajene od malega, tako da jim je česanje in ostala nega (uhlji, kremplji) nekaj običajnega in uživajo, ko se ukvarjamo z njimi. Prav tako uživajo pri zmerni igri, tako da se pogosto igrajo z igračami, ki jih proizvajava z možem," je povedala ter razložila, da sta se podala v izdelovanje igrač ravno zaradi tega, ker so mačke izjemno hitro uničile kupljene igrače.

ragdoll mačka | Avtor: Tina Testen SI Luxus Tina Testen SI Luxus
"Igranje je za notranje mačke precej pomembno, saj se mačka sčasoma poleni in ne giba dovolj. To pa tako kot pri ljudeh lahko privede do prezgodnjega staranja in bolezni," je še zaključila.

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.