Slovenija
9078 ogledov

Nova pasja disciplina zavzema Evropo: kmalu tudi pri nas

blazno blatno dog dancing
1/3
Blazno blatno
Gre za kinološko disciplino, ki smo jo v Sloveniji že dolgo nazaj videli, tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali. Tokrat se predstavlja njena uradna, tekmovalna različica ...

Da je vez med človekom in psom izjemno močna, dokazujejo številne panoge in discipline, v katerem je sodelovanje in razumevanje ključnega pomena. Agility, hoopers in raznorazna tekmovanja so že trdno ustaljena v našem prostoru, a zdaj postaja priljubljena nova disciplina, ki jo boste lahko videli na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici.

blazno blatno dog dancing | Avtor: Blazno blatno Blazno blatno
V okviru pasje šole Blazno blatno se bo na festivalu predstavila kinološka disciplina Dog dancing, kjer človek in pes tvorita tekmovalni par. Z rutino, ki jo pripravita in podkrepita z glasbo, kostumom in pripomočki, se pomerita z drugimi tekmovalci v tej disciplini. "Sliši se zelo drugače od tekmovanj poslušnosti, agilitiyja in pasjih razstav, ampak v pasjem svetu se je v zadnjih letih razmahnilo veliko pasjih športov, ki bi lahko bili zanimivi tudi za slovenske vodnike psov," je povedala Alenka Gorjan, kinološka inštruktorica pri Blazno blatno. 

blazno blatno dog dancing | Avtor: Blazno blatno Blazno blatno
Običajnemu laiku v pasjem svetu se hitro zazdi, da je disciplina Dog dancing enaka plesu s psi, vendar Barbara Cristallini pojasnjuje, da to ni čisto res. "Za ples s psom bi lahko rekli, da je predhodnik tekmovalne discipline Dog dancing. Ples s psom je lahko dobra zabava in prikaz pasjega znanja, medtem ko je Dog tekmovanje z različnimi kategorijami, težavnostnimi stopnjami in seveda sodniki, ki nastop vodnika in psa tudi ocenijo," je pojasnila. Dodaja, da je mogoče tekmovati v dveh kategorijah: Heelwork to music in Freestyle.

Disciplino Dog dancing si boste lahko ogledali v živo na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 02. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali lame, deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU.

Čeprav je disciplina precej znana v Evropi, je v Sloveniji realnost drugačna. Kot je omenila Alenka Gorjan, Slovenija nima nobenega uradnega tekmovalca v omejeni disciplini, prav tako ni nobenega tečaja, kjer bi se lahko vodniki in psi zbližali z Dog dancingom.

blazno blatno dog dancing | Avtor: Blazno blatno Blazno blatno
Dog dancing zavzema Evropo

Le z majhnim skokom čez mejo pa lahko vidimo popolnoma drugačno zgodbo. Čeprav Dog dancing svojih vej ni razširil v Slovenijo, se je dobro zakoreninil v sosednji Italiji. S tekmovanji v Dog dancingu so v Evropi med prvimi začele države severne Evrope in Nemčija. Disciplina je priljubljena tudi na Slovaškem, Madžarskem in v Rusiji.

 

"V Italiji se je v zadnjih 10 letih močno povečalo zanimanje zanjo. Dog dance lahko izvajajo vsi tipi psov in tudi vsi ljudje.Ta šport omogoča, da lahko vsak pes zasije s svojimi prednostmi, saj so vaje, ki jih izvajamo, proste (freestyle), ni obveznih vaj. Uporaba glasbe ter koreografije pa omogoča poudarjanje močnih točk lastnega psa. Ni treba biti plesalec, rutine pripovedujejo zgodbe preko plesnih korakov in v ritmu glasbe," je še pojasnila Barbara.

Ekipno so aktualni svetovni prvaki za leto 2023 iz Češke. Svetovno prvenstvo za leto 2024 bo potekalo od 16. do 19. maja na Madžarski, medtem ko bo Odprto evropsko prvenstvo potekala na Dunaju od 26. do 29. septembra.

Zanimanje narašča

Kot je še omenila Barbara, zanimanje za to disciplino narašča po vsej Evropi, še posebej v Italiji, kjer se med letom odvijajo različna tekmovanja. En razlog za to je, da je to disciplina, v kateri lahko sodelujejo vsi tipi psa na vseh ravneh.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

blazno blatno dog dancing | Avtor: Blazno blatno Blazno blatno
Pri tem se poraja vprašanja, ali starost psa igra kakšno vlogo pri disciplini. Kot pa zagotavlja Barbara, starost sploh ni pomembna. "Gre za tehnične vaje, za katere so potrebna leta za dosego visokih rezultatov. Seveda lahko mlad pes izvaja bolj fizično zahtevne vaje, vendar lahko tudi odrasel pes ali celo seniorček doseže visoke rezultate z vajami natančnosti in tehnike," je razložila.

Ne smemo pozabiti, da sta doslednost in predanost ključnega pomena. "Če želimo v disciplini napredovati, je potrebno s psom imeti redne treninge. Prav to redno delo pa je ključno za poglobitev zaupanja in povezanosti med psom in človekom," je opozorila Alenka.

dezurni@styria-media.si

Mučenje živali Slovenija Zgodilo se je vse, na kar smo opozarjali, "ljubitelji" živali so pa poniknili