Zdravje > Aktualno
36 ogledov

Bogastvo vitaminov in antioksidantov

Praznik kakija v Strunjanu Suzana Kos
Odpornost našega telesa si lahko okrepimo z zdravo hrano, ki pomeni obilico svežega sadja in zelenjave. Izkoristite sezonsko ponudbo.

Eden od najpogostejših nasvetov za okrepitev imunskega sistema je prehranjevanje z zdravo in raznoliko hrano, predvsem s svežim sadjem in zelenjavo. V sadju in zelenjavi je namreč veliko vitaminov, mineralov, balastnih snovi in antioksidantov. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bi moral odrasel človek zaužiti od sto do dvesto gramov različnega sadja na dan ter enako količino vrtnin. Najbolje je, če uživamo lokalno sveže sadje in zelenjavo, saj imajo ti pridelki največ hranljivih snovi. V pozni jeseni in v zimskem času je izbira sezonskih dobrot nekoliko okrnjena, a kljub temu zdrava in okusna.

Zelena, oranžna in rdeča – trije sadeži

Kivi ali aktinidijo nabiramo v novembru, sadeži pa se včasih omedijo tudi po dveh mesecih. Pojemo ga, ko je še čvrst, a rahlo mehak. Pred uživanjem ga olupimo, lahko pa ga prerežemo na pol in z žličko izdolbemo zeleno meso. Kivi vsebje veliko vitamina A, zato ga ponekod imenujejo sadež mladosti. Vitamin A zaradi antioksidativnih lastnosti preprečuje zgodnej staranje kože. Vitamin A pa pride prav tudi zdaj v času gripe in prehladov, saj krepi imunski sistem. Poleg tega je dober za vid in zdrave kosti.  Kivi ima kar desetkrat več vitamina A kot denimo zdrava in vsestranska jabolka, več ima tudi vitamina C. Vsebuje tudi veliko vitamina B ter pomembnih mineralov kot so fosfor, železo in kalcij.

Novembra nabiramo tudi kakije, ki imajo še več vitamina A kot kivi. Razen trdih vrst kakijev, kot sta čokolatino ali vanilla, moramo kakije pred zaužitjem omediti. Najhitreje se bodo omedili, če jih postavimo poleg zrelih jabolk. Lahko jih hranite tudi v polivenilastih vrečkah na temperaturi okoli nič stopinj Celzija, tako se bodo ohranili tudi mesec ali dva. Kaki je poleg vitamina A bogat tudi s C vitaminom in nekaterimi vitamini B-kompleksa. Vsebuje minerale kot so kalij, magnezij, železo, jod, krom, baker in selen. Zaradi antioksidanta betakarotena pa krepi naš imunski sistem. 

Oktobra in novembra dozorijo tudi granatna jabolka, ki krepijo odpornost organizma in tako pomagajo pri zaščiti pred sezonskimi boleznimi. Poleg tega krepi kosti, skrbi za lepo kožo in spodbuja delovanje žlez z notranjim izločanjem. Vsebujejo namreč obilico vitamin A, C in E ter vitamin skupine B. Granatno jabolko je bogato tudi s kalijem, fosforjem in železom. Ker ima bogato antioksidativo sestavo in veliko fitoestrogenov, njegovo uživanje lajša težave povezane z menopavzo.

Uživajte tudi zelenjavo 

“Tako kot sadje je tudi zelenjava bogat vir vitaminov, mineralov, antioksidantov, za razliko od sadja pa vsebuje zelo malo sladkorjev in z razmeroma malo kalorijami in velikim volumnom daje občutek sitosti,” pravijo na Inštitutu za nutricionistiko, Nutrisu. Občutek sitosti je po njihovih besedah posledica zlasti velikega deleža vlaknin v zelenjavi, ki so nujno potrebne za zdravo črevo in urejeno prebavo. Med solatami boste v pozni jeseni in pozimi našli radič, motovilec in endivijo. V pozni jeseni obiramo tudi pozno korenje, komarček, kolerabo, zelje, zeleno, rdečo peso, kitajsko zelje, cvetačo, brokoli, por in brstični ohrovt. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.