Želite spati bolje? Pojejte večje količine riža, pravi nova japonska raziskava objavljena v reviji Plos One.
Bel riž ima višji glikemični indeks od nekaterih živil bogatih z ogljikovimi hidrati. Njegov glikemični indeks je denimo višji kot pri testeninah ali kruhu. Riž v našem telesu povečuje tudi raven proteina, ki zvišuje koncentracije serotonina, ki ga imaneujemo tudi hormon dobre volje in pomembno vpliva na naš spanec.
Boljši počitek
Znanstveniki so analizirali spane 1.848 ljudi starih od 20 do 60 let. Analizirali so ga glede na hrano, ki so jo osebe zaužile in glede na mednarodno lestvico, ki ocenjuje spanec. Ugotovili so, da so si bolje spočili tisti udeleženci, ki so jedli več riža. Ocenjujejo, da je razlog v tem, da riž z visokim glikemičnim indeksom zvišuje raven proteina, ki zvišuje koncentracije serotonina, ki pomaga k boljšemu spancu.