Zdravje > Aktualno
1555 ogledov

Družinska zdravnica: "Pacient me lahko oklufota, zbrca ..."

Predaja podpisov za spremembo kazenskega zakonika
1/3
ZZS Predaja podpisov za spremembo kazenskega zakonika
Zdravniška zbornica v DZ vložila predlog sprememb kazenskega zakonika.

Nasilje nad zdravstvenimi delavci je ena izmed večjih težav slovenskega zdravstva. Predstavlja nevarnost za vse, ki potrebujejo zdravila in zdravniško pomoč. V okviru pobude "Ne! nasilju v zdravstvu" so na Zdravniški zbornici Slovenije pripravili predlog spremembe Kazenskega zakonika, ki bi povečal pravno zaščito vseh zaposlenih v zdravstvu pred nasiljem.

Predstavnike lekarniške in zdravniške zbornice in zbornice zdravstvene in babiške nege so danes  v DZ prinesli 7.561 overovljenih podpisov podpisov za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca.

Vodja delovne skupina "Ne dopuščajmo nasilja", družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček,  je ob tem izrazila zadovoljstvo, da so državljani prepoznali pomembnost predloga, ki bi omogočal varno okolje za obravnavo pacientov, saj za nasilje velikokrat ne odgovarja nihče. Po podatkih fakultete za varnostne vede iz leta 2019, je, kot je dejala, telesnemu nasilju izpostavljenih približno 41 odstotkov zdravstvenih delavcev in 89 odstotkov pa psihičnemu nasilju.

Zaskrbljujoči so tudi podatki iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V preteklem letu so namreč zabeležili 481 pomiritev agresivnih pacientov, od tega 51 primerov neposrednega fizičnega napada na zdravstveno osebje. Več kot 90 odstotkov vseh napadov se je zgodilo v urgentnem bloku. Policija pa je posredovala v 86 primerih.

"Pacient, ki me lahko oklufota, zbrca, zmerja, preklinja, je nedotakljiv pacient. Ničesar ne moremo, proti njemu lahko sprožim zasebno tožbo, ga preganjam sama, seveda s svojim odvetnikom, na svoje stroške," je je trenutno zakonsko ureditev komentirala Kopčavar Guček.

Peticija proti nasilju v zdravstvu, predaja podpisov | Avtor: ZZS Peticija proti nasilju v zdravstvu, predaja podpisov ZZS
Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je medtem poudarila, da se medicinske sestre in babice kot največja poklicna skupina velikokrat znajdejo na prvi bojni črti. Prepričana je, da uspešno zbrani podpisi za vložitev predloga spremembe kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca dokazujejo, da lahko vsi zdravstveni delavci s skupnimi močmi sooblikujejo bolj kulturno, bolj prijazno in manj nasilno družbo.

"Žal se nasilje povečuje tudi v lekarniški dejavnosti, zato se vsem zahvaljujem za podpise za spremembo kazenskega zakonika, saj s tem skupaj z nami sporočate družbi, da nasilje res nikoli ni rešitev," je opozorila Darja Potočnik Benčič

"Nasilje ne doma, ne v službi, ne bi smelo biti dopustno, nikjer in nikakor," pa je dejal travmatolog in predavatelj o preprečevanju nasilja Aleš Fischinger in dodal, da je nasilje nad ljudmi, ki se ne morejo umakniti, ker morajo ljudem v vseh okoliščinah pomagati, še posebej zavržno dejanje. "To naj bo sankcionirano na tak način, kot je to urejeno v številnih drugih državah, kot denimo v Nemčiji, Angliji, Hrvaški in Italiji," je zaključil travmatolog. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 16
  • atamama 15:14 22.julij 2024.

    Ne vem če berejo komentarje tudi zdravniki, ki so za ta predlog.Zato vas bom vprašal ali veste kaj je bil glavni in edini vzrok smrti v Izoli? Odpoved zdravljenja. Pa morda veste kaj je bil nekako mesec nazaj kričanje očeta ...prikaži veča na sestri-ker zdravniki so se skrili? Malica ekipe ki je ni bilo v ordinaciji, sestra pa je morala v polni čakalnici lagati zakaj ne delajo. In sedaj se sprašujem in sprašujem te, ki so predlagali zakon, ali imate obraz to predlagati? Ne skrbite, tudi pipe puščajo čez vikend

  • Ender3 15:05 22.julij 2024.

    On oni bi problem reševali z zakonom?. Kako pa bodo reševali nasilje tistih, ki imajo to kot, odraz bolezenskega stanja. Jih bodo od daleč preverjali z lakmus papirjem. Tudi policisti, ki imajo pravico uporabljat prisilna sredstva večkrat potrebujejo pomoč zdr.ekipe ...prikaži več z uporabo pomirjeval..

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 15:03 22.julij 2024.

    Noben pacient ni nasilen do osebja zdravstvenih ustanov, če se ti obnašajo do uporabnikov spoštljivo in brez arogance in vzvišenosti! To spremmebo zahtevajo zdravniki, ki se obnašajo kot nadljudje napram pacientom!!