Zdravje > Aktualno
5569 ogledov

Zaradi zobnega aparata dobila to hudo bolezen

Potem ko ji je zobozdravnik zategnil zobni aparat, je zbolela za nenavadno boleznijo.

15-letna Angležinja Leah Kitchen je skoraj umrla, potem ko ji je zobozdravnik zategnil zobni aparat, zaradi česar je čez nekaj dni zbolela za nenavadno boleznijo. 

Teden dni po obisku zobozdravnika je najstnica začela tarnati nad visoko temperaturo, mrzlico, glavoboli ter bolečinami v mišicah in sklepih. Zdravniki so sprva domnevali, da so simptomi povezani z gripo.

Prestala dve težki operaciji  

Mamo 15-letnice je hčerkino vedno bolj čudno vedenje - postala je zmedena in pozabljiva - začelo močno skrbeti, zaradi česar jo je odpeljala v bolnišnico. Večkratna testiranja so pokazala, da je Leah dobila okužbo, znano kot endokarditis, zaradi česar je doživela dve milejši možganski kapi. Za okužbo naj bi bil kriv košček kovine iz zobnega aparata, ki je prek krvi prišla do njenega srca. 
 
Zdravniki so jo morali operirati na odprtem srcu. Po operaciji, ki je trajala pet ur in pol, je še dva meseca ostala v bolnišnici, kjer je tudi praznovala svoj 15. rojstni dan, je poročal The Daily Mail.  
 
Čeprav je Leah sedaj zdrava in se skoraj že počuti tako kot pred boleznijo, bo morala do konca življenja hoditi na redne zdravniške preglede.  

Redka, a težka bolezen

Endokarditis je zelo redka, a zelo težka vnetna bolezen, ki prizadene predvsem srčne zaklopke. Povzročitelji okužbe so največkrat bakterije, v redkih primerih glive, ki se naselijo na endokardu ali na robu srčne zaklopke. Bakterije in glive so majhni enocelični organizmi, ki se razmnožujejo z delitvijo. 

Endokarditis | Avtor: Profimedia Profimedia
Bakterije in glive vstopijo skozi poškodovano kožo ali sluznico v kri in krvni obtok. Če bakterij ni veliko, jih celice imunskega sistema uničijo. Večje število bakterij (kot npr. v ustni votlini) ima pri poškodovani koži ali sluznici lahek dostop do krvnega sistema. 
"Ne verjameš, da se lahko kaj takega zgodi tebi. V takem primeru razmišljaš o najslabšem možnem scenariju. Misliš si, o, moj bog, mojemu otroku se bo nekaj zgodilo. Takšne stvari te spremenijo kot osebo," je dejala mama najstnice, ki sedaj opozarja na nevarnosti te redke, a nevarne bolezni.   
 

Komentarjev 1