Zdravje > Aktualno
930 ogledov

Je z mavcem mogoče v vodo? To svetujejo v UKC Ljubljana

Mavec, gips, poškodba, zlom Profimedia
Obstaja mavec, s katerim je mogoče iti v vodo?

V poletnem času se na UKC Ljubljana obrača več ljudi, ki jih zanima, ali obstaja mavec, s katerim je mogoče iti v vodo. Obstaja namreč "plavalni mavec", za katerega pa strokovnjaki iz mavčarne UKC opozarjajo, da gre precej za ponesrečeno oziroma kar napačno ime.

Tako imenovani plastični mavec je izdelek iz umetnih mas, ki mu sicer voda ali vlaga ne škodujeta, saj ne vplivata na strukturo materiala in obstojnost plastike, kot se to zgodi pri klasičnem oziroma pravem mavcu. "

"Težava pa nastane, ker kljub takšnemu "mavcu" voda, delci v vodi, tujki in vlaga neugodno vplivajo na našo kožo in večja kot je je imobilizacija, več je možnosti, da se koža ne bo ustrezno posušila in poleg osnovne poškodbe nastanejo dodatne poškodbe, ki lahko pripeljejo celo do odmrtja kože," so pojasnili strokovnjaki iz mavčarne, ki takšno plastično imobilizacijo odsvetujejo. Če pa vendarle gre, ortopedski tehnolog svetuje, naj imobilizirano območje po plavanju vedno sperejo s tekočo vodo in ga še dodatno posušijo s hladnim fenom. 

Boljša izbira od plastične imobilizacije je vodotesna zaščita za klasični mavec, ki je dostopen v prodajalnah z medicinsko opremo. "Če ste poškodovani in imate nameščen mavec ravno v času visokih temperatur, bo zato najboljši recept za ohladitev počitek v senci, lahko tudi ob vodi, a vseeno - na suhem," svetuje tehnik ortoped iz UKC Ljubljana. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.