Zdravje > Aktualno
1260 ogledov

Lekarne opozarjajo na moteno oskrbo z zdravili med prazniki

Lekarna
Vladni odlok predstavlja resno grožnjo finančni likvidnosti lekarn, sporočajo iz javnih lekarn.

Na lekarniške zbornici opozarjajajo, da bi lahko bila med bližajočimi se prazniki motena preskrba z zdravili pri nas, saj se niso mogli pravočasno pripraviti na vladni ukrep o zamiku plačil, zato jim grozi nelikvidnost.

Kot so zapisali, so bili o zamiku izplačil Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) obveščeni brez predhodne najave, o ukrepu so jih namreč obvestili šele na dan, ko je ta zamik že začel veljati. "To je lekarnam onemogočilo kakršenkoli ukrep za pravočasno prilagoditev poslovanja trenutnim razmeram," je poudaril predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub, ki pristojne poziva k ukrepanju."Vlado pozivamo, da nemudoma ukrepa pri zagotovitvi izplačil obveznosti za nadaljenje zagotavljanje nemotene preskrbe prebivalstva z zdravili," navaja Golub. 

Motena oskrba z zdravili

ZZZS je 17. decembra 2019 obvestil vse lekarne o zamiku plačil drugih obveznosti, ki zapadejo konec leta oz. v začetku 2020, in sicer zaradi Odloka vlade o najvišji dovoljeni porabi. Lekarne so, za razliko od večine ostalih izvajalcev zdravstvene dejavnosti, plačanih po sistemu avansnih plačil, financirane po fakturirani realizaciji posameznega meseca, s 30- dnevnim plačilnim rokom. "Prav zaradi tega moramo sredstva zafinanciranje zalog zdravil, ki predstavljajo tudi glavnino stroškov poslovanja lekarn, zagotoviti iz lastnih rezerv. Zgoraj omenjeni ukrep tako pomeni zamik izplačil dveh fakturiranih obdobij iz novembra 2019, kar predstavlja resno grožnjo finančni likvidnosti lekarn," zaplet pojasnjuje Golub. 

Dodaja, da imamo v Sloveniji 338 javnih lekarn, ki so dolžne zagotoviti kakovostno in učinkovite preskrbo z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.