Zdravje > Aktualno
3235 ogledov

Začenja se: V bolnišnici omejili obiske

Pojav virusnih črevesnih okužb...

Na otroškem oddelku in na neonatalnem odseku ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje velja omejitev obiskov na eno zdravo osebo zaradi pojava virusnih obolenj. "Obiskovalci naj na obisk prihajajo samo, če so zdravi," piše v obvestilu na njihovi spletni strani. V bolnišnici so nam pozneje pojasnili, da so obiske omejili zaradi pojava virusnih črevesnih okužb.

Za razliko od gripe, trebušni virusi v večjem obsegu običajno udarijo že novembra, najbolj proti koncu decembra in to predvsem v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za upokojence. Letos so kot kaže pohiteli,  z izbruhom v celjski bolnišnici. 

Trebušna obolenja Norovirusi: Širijo se kot požar Zdravje Norovirusi: Tako dolgo ostanite doma

Najpogostejši obliki črevesnih virusnih okužb sta sicer trebušna gripa ali rotaviroza in noroviroza.

Rotaviroza:

  • je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzočajo rotavirusi - okrogli virusi brez ovojnice;
  • zbolijo lahko ljudje in tudi živali;
  • pogosto se pojavlja v obliki izbruhov v vrtcih, domovih za starejše občane in povsod, kjer se zadržuje večje število ljudi, izbruh se lahko pojavi tudi v bolnišnici

Noroviroza: 

  • zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi;
  • prenaša se s tesnim stikom med ljudmi, preko okužene hrane in vode ali z dotikanjem onesnaženih površin;
  • povzroča vnetje želodca in / ali črevesja (akutni gastroenteritis)

Kako jih preprečiti?

Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 

  • Pravilna higiena rok (pravilno umivanje z milom in tekočo vodo, posebno po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred jedjo ter pred in med pripravo hrane).
  • Pri pripravi in shranjevanju živil pazimo, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja živil z mikroorganizmi. Živila z ostanki zemlje (krompir, korenje…) shranjujemo ločeno od ostalih živil. Kuhinjske deske, nože, ostale pripomočke uporabljamo ločeno za surova in že kuhana, gotova živila.
  • Toplotna obdelava živil naj bo pravilna in zadostna,
  • Sveže sadje in zelenjavo pred uporabo temeljito očistimo in operemo.
  • Večino zdravju škodljivih mikroorganizmov, potencialno prisotnih v živilih, uničimo s temperaturo nad 70°C.
  • Za pitje in pripravo živil uporabljamo le varno pitno vodo iz nadzorovanih vodnih virov oziroma vodovodnih sistemov.
  • Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem sanitarnih in drugih potencialno onesnaženih prostorov in/ali površin
  • Mokro čiščenje in dezinfekcija onesnaženih površin in prostorov ter pogostejše prezračevanje prostorov (večkrat na dan)
  • Uporabljene plenice in ostale krpe, umazane z izločki, je potrebno odstranjevati z odlaganjem v plastične vrečke, ki jih je potrebno dobro zatesniti. 
  • Otroci, ki imajo drisko in / ali bruhanje ne smejo obiskovati vrtca ali šole – v ustanovo se smejo vrniti po preteku 48 ur od zadnjega bruhanja  in / ali driske.

 

 

 

 

Komentarjev 5
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:27 16.oktober 2018.

    Pozabili ste omenit probiotike in prebiotike. ZELO pomembno. Če imamo v črevesju dovolj koristnih bakterij, slabe ne morejo prevladat in tako ne moreš zbolet. Kolikor večjo štalo imaš v črevesju, tem bolj zboliš za črevesnimi obolenji.