Zdravje > Intima
1596 ogledov

To so bolezni, ki znantno vplivajo na spolno življenje

Spolnost Profimedias
Čeprav se bolniki z boleznimi prebavil pogosto srečujejo s spolno disfunkcijo, pogovori o tem v gastroenterološki ordinaciji niso pogosti.

Bolezni prebavil, kot so vnetna črevesna bolezen, kronična bolezen jeter ali sindrom razdražljivega črevesja, lahko vplivajo na spolno življenje, kažejo rezultati nove študije. Pri moških vplivajo na erekcijo in lahko povzročijo izgubo libida, pri ženskah pa lahko povzročijo bolečino med seksom.

Čeprav se bolniki z boleznimi prebavil pogosto srečujejo s spolno disfunkcijo, pogovori o tem v gastroenterološki ordinaciji niso pogosti. Raziskava je pokazala, da je le štiri odstotkov bolnikov in 29 odstotkov gastroenterologov načelo pogovor o tej temi. "Medtem ko bolniki z gastrointestinalnimi motnjami pogosto doživljajo spolno disfunkcijo, razprave o tej zadevi niso rutinske v gastroenterološki oskrbi," je dejal italijanski raziskovalec Marco Romano z univerze Campania v Naplju. Romano je izsledke raziskave predstavil na letošnjem tednu Evropskega združenja za gastroenterologijo,

Raziskovalci menijo, da bi se morali bolniki in zdravniki vse bolj odkrito pogovarjati o zgoraj navedenih spolnih težavah. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.