Zdravje
721 ogledov

Kako ostati zdrav, ko zboli otrok

Bolan otrok Profimedia
Ste naveličani, da vsakič, ko zboli vaš otrok, zbolite tudi vi?

V zimskem času brez bolezni ne gre, še posebej pri otrocih. Navsezadnje bi več zbolevali tudi odrasli, če bi se iz dneva v dan plazili po ne najbolj čistih igralih, pili iz prijateljeve skodelice, se ves čas objemali in se dotikali vsega, kar bi pritegnilo pozornost. Nedavna študija Univerze v Arizoni je pokazala, da se, ko ženska postane mama, možnost, da zboli, podvoji. Kako torej ostati zdrav, ko igrate medicinsko sestro kihajočemu in smrkajočemu otroku? V nadaljevanju smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da ostanete zdravi.

1. Umivanje rok

umivanje rok | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Za nasvet o umivanju rok ste najbrž slišali že ničkolikokrat. To pa zato, ker dejansko deluje.

Če to počnete pogosto, lahko za 30 do 50 odstotkov zmanjšate možnost, da se boste nalezli od otroka.

Hitro spiranje ni umivanje rok. Pomembno je, da se držimo pravilnega zaporedja postopka umivanja in da roke pod toplo tekočo vodo najprej omočimo in šele nato uporabimo milo. S tem odstranite že precejšne število mikroorganizmov s površine rok, miljenje, ki sledi, je bolj učinkovito. Vedno odstranite tudi ves nakit. Roki milimo vsaj 20 sekund, pomembno pa je, da namilimo vse predele rok in milo dobro speremo. Z umitih rok temeljito speremo milo in roke dobro osušimo, najbolje s papirnato brisačo ali s svojo brisačo, ki jo redno menjamo. Kjer ni na voljo vode in mila, bo koristno tudi razkužilo, zato ga imejte vedno pri roki.

2. Kuhinja v času prehlada ni igralnica

Morda vaš otrok rad riše za kuhinjsko mizo ali se igra z lonci in ponvami, toda v času prehlada naj se zadržuje kje drugje. Kuhinja je prostor, kjer je običajno veliko mikrobov, če dodamo še otrokove, je to idealno mesto za prenos okužb. Otroku v času prehlada ne dovolite, da sam odpira hladilnik in sega po hrani, saj s tem tvegate večji prenos okužbe. Prav tako redno menjavajte kuhinjske krpe.

razno 07.02.13. filter susilnega stroja, susilni stroj, susilec, pranje perila,  | Avtor: Shutterstock Shutterstock
3. Perilo perite pri visokih temperaturah

Uporaba hladnejše vode pri pranju oblačil je okolju bolj prijazna, toda v času, ko je vaš otrok bolan, perilo raje perite pri višjih temperaturah. Zakaj? Vroča voda uniči več mikrobov kot hladna.

4. Zmanjšajte objemanje

Čeprav je to skoraj nemogoče pri mlajših otrocih, pri starejših lahko uporabite druge načine pomirjanja. Z otrokom ustvarite svoje načine izkazovanja ljubezni brez dotikanja. S posebnimi znaki ustvarite gesto, ki pomeni objem, poljub. Tudi tople besede imajo čudežno moč. Če se ne morete upreti poljubu, mu ga namenite na čelo ali vrh glave.

5. Brez deljenja

V času prehladov in drugih obolenj naj otrok ne deli igrač, brisač, kozarca ali zobne paste. Virusi in bakterije na vlažni površini preživijo od ene ure do nekaj dni.

6. Razkužujte

Ko je otrok bolan, ne pozabite na razkuževanje površin v kuhinji, miz, kljuk, ograj, daljinskega upravljalnika itd.

7. Igrače operite šele po končani bolezni

Manj tvegano bo, če pustite igrače razmetane, kot če jih po vsaki uporabi operete. Otrok jih bo namreč vsakič znova okužil. Ko ozdravi, jih operite s kisom ali razkužilnim detergentom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.