Zdravje
613 ogledov

Kako so mobilni telefoni povezani z rakom na možganih

mobilni telefon ženska pogovor Profimedia
Znani so rezultati doslej najbolj izčrpnega pregleda vodilnih svetovnih znanstvenih študij. Analizo so raziskovalci iz desetih držav izvedli po naročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Povezave med uporabo mobilnih telefonov in povečanim tveganjem za raka na možganih ni, kaže doslej najbolj izčrpen pregled vodilnih svetovnih znanstvenih študij. Analiza je pokazala, da se kljub velikemu porastu uporabe brezžične tehnologije pojavnost raka na možganih ni sorazmerno povečala. To velja tako za ljudi, ki imajo dolge telefonske pogovore, kot tiste, ki mobilne telefone uporabljajo že več kot desetletje, poroča tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

Sistematični pregled študij je potekal pod vodstvom avstralske vladne agencije za varstvo pred sevanji in jedrsko varnost Arpansa, v okviru katerega so preučili več kot 5000 študij in med njimi izbrali znanstveno najbolj stroge.

V končno analizo so vključili 63 objavljenih študij po vsem svetu med letoma 1994 to 2022, kar je "najobsežnejši pregled do zdaj", je povedal glavni avtor študije, izredni profesor Ken Karipidis, ki je tudi pomočnik direktorja za ocenjevanje vplivov na zdravje v agenciji Arpansa.

Mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia

Ni povečanega tveganja

Izrazil je zaupanje v njihove ugotovitve. Kot je dejal, jih pri tem utrjuje dejstvo, da je število možganskih tumorjev ostalo nespremenjeno, čeprav se je uporaba mobilnih telefonov izredno povečala, poroča britanski časnik The Guardian na svoji spletni strani.

Soavtor študije Mark Elwood, profesor za epidemiologijo raka na univerzi v novozelandskem Aucklandu, je povedal, da so ocenjevali učinke radiofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja, ki ga oddajajo mobilni telefoni, televizijski sprejemniki, otroške varuške in radarji, in da nobeno od glavnih preučevanih vprašanj ni pokazalo povečanega tveganja.

šolarki mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia

Osredotočili so se na raka možganov pri odraslih in otrocih, raka hipofize in žleze slinavke ter levkemijo, pa tudi na tveganja, povezana z uporabo mobilnih telefonov, baznimi postajami ali oddajniki ter poklicno izpostavljenostjo omenjenim sevanjem.

Svetovna zdravstvena organizacija in drugi mednarodni zdravstveni organi so sicer že pred tem ugotavljali, da ni dokončnih dokazov o škodljivih učinkih sevanja mobilnih telefonov na zdravje, vendar ob tem tudi pozvali k nadaljnjim raziskavam.

Sevanje uvrščeno v razred 2B

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) to sevanje trenutno uvršča v kategorijo "verjetno rakotvorno" ali razred 2B, ki se uporablja, kadar agencija ne more izključiti morebitne povezave z rakom.

Njena svetovalna skupina je sicer že pozvala k čimprejšnji ponovni oceni kategorizacije, saj je bila zadnja izvedena leta 2011, še navaja Reuters. WHO bo svojo oceno objavil v prvi četrtini prihodnjega leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.