Zdravje
142 ogledov

Mladostniki so ena najbolj ranljivih skupin

Slovenija, mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina. Saša Despot
Na svetovni dan preprečevanja samomora zdravstvene organizacije poudarjajo pomen ustrezne komunikacije.

Danes obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je lani zaradi samomora v Sloveniji umrlo 358 oseb. Ob današnjem dnevu zdravstvene organizacije poudarjajo pomen ustrezne komunikacije o samomoru.

Psihologinja z NIJZ Saška Roškar je v petek na novinarski konferenci pred današnjim dnem dejala, da je bilo lani v Sloveniji število umrlih zaradi samomora najnižje v desetih letih. Kljub temu samomor predstavlja velik javnozdravstveni problem s socialnimi, čustvenimi in gospodarskimi posledicami. Ob tem je Roškar na novinarski konferenci poudarila, da je delo na področju preprečevanja samomora naloga celotne družbe.

Eden najpogostejših vzrokov za smrtnost med mladimi

Center za raziskovanje samomora, delujoč pod okriljem Inštituta Andrej Marušič Univerze na Primorskem, že približno 15 let izvaja preventivne delavnice za mladostnike, ki so ena od najbolj ranljivih skupin na tem področju. Predstavnica Slovenije pri Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora Vita Poštuvan je ob tem na novinarski konferenci dejala, da med mladimi velikokrat prihaja do posnemanja samomorov, samomor pa je eden od najpogostejših vzrokov za smrtnost med mladimi.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) eno od rešitev za preprečevanje samomorov vidijo v ustreznejši komunikaciji, v premiku od kulture molka h kulturi odprtosti, empatije in podpore.

pogovor ženska moški | Avtor: Profimedia Profimedia

Treba je zagotoviti pomoč tistim, ki jo potrebujejo

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali ob današnjem dnevu, so povzeli besede predsednika sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v psihiatriji Aljoše Lapanje, ki meni, da je za preprečevanje samomora potrebno zagovarjanje večsektorskih politik, ki dajejo prednost duševnemu zdravju in zagotavljajo pomoč tistim, ki jo potrebujejo. "Naša skupna naloga in odgovornost je, da se opolnomočimo s strokovnim znanjem o dejavnikih tveganja, ustreznih pristopih in terapevtski komunikaciji. Vedno in povsod pričnimo pogovor in prisluhnimo sočloveku," je izpostavil Lapanja.

Zbornica - Zveza se pridružuje tudi pobudi Mednarodne zveze za preprečevanje samomora, ki si s projektom Spreminjajmo razumevanje samomora in s pozivom Pričnimo pogovor prizadeva spodbuditi posameznike, skupnosti, organizacije in vlade k odprtim in iskrenim razpravam o samomoru ter samomorilnemu vedenju. V sporočilu za javnost zato v Zbornici - Zvezi pozivajo ljudi, naj na oknih ob 20. uri prižgejo svečke v podporo preprečevanju samomora in v spomin umrlim zaradi samomora.

V Sloveniji je v veljavi nacionalni program za duševno zdravje, del katerega je tudi področje preprečevanja samomora. Sicer pa na ministrstvu za zdravje usklajujejo akcijski načrt za to področje, ki bo veljal do leta 2028.

V sprejemanju je tudi novi zakon o psihoterapiji, ki pa je v javni razpravi naletel na številne kritike. Vse organizacije pa so si enotne, da je dostop do varne in strokovne obravnave ključen za ljudi z duševnimi stiskami.

Samomor ni rešitev, poiščite pomoč 

Samomor je pogosto posledica depresije, ki je resna in pogosta, a ozdravljiva bolezen.

Če ste depresivni in razmišljate o samomoru, se o tem pogovorite s svojim osebnim zdravnikom ali nekom, ki mu zaupate.

Če ste v stiski, ki lahko ogrozi vaše življenje, pokličite številko 112. Pokličete lahko tudi na telefon za pomoč v stiski. V primeru duševne stiske lahko vsak dan med 19. in 7. uro pokličete na 01 520 99 00. Pogovor bo povsem zaupen, lahko boste ostali anonimni in dobili informacije, kam se še lahko obrnete po pomoč.

Na številki 116 123 je 24 ur na dan vse dni v letu dostopen zaupni telefon Samarijan.

Otrokom in mladostnikom je na številki 116 111 vsak dan med 12. in 20. uro na voljo TOM telefon.

Ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja v družini in partnerskih odnosih, je 24 ur na dan na voljo SOS telefon na številki 080 11 55.

Pokličete lahko tudi najbližjo psihiatrično bolnišnico. V Ljubljani med 8. in 15. uro deluje Urgentna psihiatrična ambulanta, ki jo dobite na številki 01 434 45 17 ali 01 434 45 18, popoldan ali ponoči pa deluje tudi dežurna psihiatrična služba, ki jo lahko pokličete na 01 5874 900.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 09:14 10.september 2024.

    Čudno, niti besede o tem kako travca skuri možgane ravno v tej starosti....