Zdravje
56046 ogledov

Množične zastrupitve s hrano: So se izdelki prodajali tudi v Sloveniji?

Rešilec Italija Profimedia - fotografija je simbolična
Smrtne žrtve in hude zastrupitve v Italiji sprožile umik in odpoklic izdelka, ki je bil distribuiran tudi na slovenski trg.

Kot smo pisali, je prišlo v Italiji do številnih hudih zastrupitev s hrano, številni so pristali v intenzivni negi, žal so poročali tudi o smrtnih žrtvah. Več o dogajanju v Italiji TUKAJ.

Osem slovenskih nosilcev živilske dejavnosti

Za pojasnila o izdelkih, ki so morda krivi za množične zastrupitve, smo se obrnili na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zanimalo nas je predvsem, ali so se dotični izdelki prodajali tudi pri nas. 

"Italijanske pristojne oblasti so 4. avgusta 2025 v sistem iRASFF javile prvo informacijo o pojavu botulizma na Siciliji. Epidemiološke preiskave so pokazale, da je večini obolelih oseb skupno uživanje jedi guacamole, ki je izdelana iz pretlačenega avokada (oziroma iz avokado pulpe). Italijanski pristojni organi so v skladu s 7. členom Uredbe 178/2002 aktivirali RASFF za umik in odpoklic dveh sumljivih serij avokado pulpe, ki sta bili distribuirani tudi na naš trg," so nam pojasnili na upravi. 

Poizvedba je pokazala, da je nakup navedenih serij živila v italijanski trgovski verigi Metro izvedlo osem slovenskih nosilcev živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo: "Nekateri od njih spornega lota živila niso imeli oziroma ga niso prejeli, nekateri so živilo že porabili oziroma zavrgli. Odzivno obvestilo je UVHVVR posredovala v sistem RASFF v četrtek, 7. avgusta 2025."

UVHVVR sicer do 11. avgusta 2025 ni prejela nobene prijave potrošnika ali informacije o kakršnihkoli zastrupitvah z omenjenim živilom v Sloveniji.

Po trenutnih podatkih do distribucije v Sloveniji ni prišlo

Drugi primer botulizma so zabeležili na Sardiniji. "Z epidemiološko preiskavo je bilo ugotovljeno, da je najverjetnejše živilo, ki  bi lahko povzročilo izbruh, vložena zelenjava (friarielli alla napoletana)," so pojasnili na upravi.

Italijanske pristojne oblasti so informacijo prvič objavile v petek, 8. avgusta, včeraj  (11. avgust 2025) pa so informacijo dopolnile z distribucijsko listo, iz katere je razvidno, da se distribucija v Slovenijo po trenutnih podatkih ni vršila: "Italijanske pristojne oblasti z analizami še niso potrdile prisotnosti bakterije ali toksina, ukrepi se vršijo iz previdnostnega principa."

Bakterija v živilih tvori strup

"Botulizem je bolezen, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič do dve prijavi letno," pojasnjujejo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Povzročitelj botulizma je bakterija Clostridium botulinum, ki izloča strup in tvori odporne spore, ki preživijo v neugodnih življenjskih pogojih. Čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 ur do 8 dni, povprečno 12 do 36 ur. Kot pojasnjujejo na NIJZ, je večina okužb posledica uživanja doma pripravljene hrane, ki je nepravilno konzervirana.

Do bolezni pride zaradi neprimerno toplotno pripravljenih živil ali zaradi shranjevanja živil pri previsokih temperaturah. "Bacil ima v takšnih živilih ugodne življenjske pogoje, se namnoži in izloča strup. Hrana, ki je kontaminirana z bacili, ima lahko spremenjen videz: barvo, vonj in okus. Konzerve so lahko napihnjene. Najpogosteje se okužba prenaša s  suhim mesom, klobasami in nepravilno konzervirano zelenjavo in sadjem," opisujejo. 

Posebna oblika botulizma se pojavi pri dojenčkih zaradi uživanja medu, kjer se pogosto nahaja večja količina te bakterije, še opozarjajo.

anja.scuka@styria-media.si

Komentarjev 2
  • samo32 12:26 12.avgust 2025.

    Ja , res ŽALOSTNO, kam pelje to neomejeno reklamiranje

  • YaKo 09:56 12.avgust 2025.

    150 reklam v članku, ne morete pa objavit slike nevarnega izdelka??